U kući Mare Popović u Gračanici će se raditi srebrenički cvijet sjećanja

Anadolija
 U kući Mare Popović u Gračanici će se raditi srebrenički cvijet sjećanja
Udruženje „Gračaničko keranje“, čije je najpoznatije djelo kerani cvijet sjećanja, koji se izrađuje u spomen na žrtve srebreničkog genocida.

Ovaj simbol ubuduće će raditi u novim prostorijama. Općina Gračanica na korištenje im je predala obnovljenu kuću Mare Popović, koja se nalazi na listi nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine.

Cvijet sjećanja izrađuje se unazad pet godina i neizostavan je detalj svake komemoracije u Memorijalnom centru u Potočarima, ali i širom svijeta.

„Udruženje je 2010. godine, prema ideji Mustafe efendije Cerića, tadašnjeg reisu-l-uleme, uradilo srebrenički cvijet, odnosno naša članica Jasminka Čamdžić je izradila cvijet i naredne godine bila je prva promocija cvijeta sjećanja, kada je podijeljeno 14.000 cvjetova u svim gradovima Bosne i Hercegovine. Od tada, cvijet se nalazi na reverima mnogih poznatih ličnosti i političara, kako u našoj zemlji, tako i dalje“, kazala je Amra Sumbić, članica „Gračaničkog keranja“.

Govoreći o cvijetu sjećanja, iz ovog Udruženja upozoravaju da se on, kao simbol, mora dostojanstveno čuvati i nositi, te da oni kao autori ne dozvoljavaju da se na osnovu ovog simbola pravi biznis.

„Svake godine nas pozivaju i traže da šaljemo cvjetove u mnoge gradove. Cvijet sjećanja je zaštićen kao autorsko djelo Udruženja 'Gračaničko keranje' i jedino mi možemo izrađivati i raditi ovaj cvijet“, podsjetila je Sumbić.

Inače, Udruženje „Gračaničko keranje“ nastalo je prije deset godina, kada je brojalo nekoliko članica i djelovalo u iznajmljenim prostorijama. Broj članica vremenom se povećavao i sada okuplja oko 300 žena koje njeguju tradiciju izrade predmeta od čipke i kere, po kojima je gračaničko područje poznato u regionu.

Dio njihovih radova nastalih uz pomoć strpljivih ruku, igle i konca, ubuduće će biti izložen u tipičnoj bosanskoj kući, u čiju je obnovu Općina Gračanica uložila blizu 300.000 KM

„Gdje god sam imao priliku kažem da sam ponosan na ovo Udruženje. Zaista, ono je primjer kako se krenulo ni od čega i kako su sve svojim aktivnostima zaslužile, jer one organiziraju mnogo više aktivnosti, ne samo čipku i keranje, nego baštine i tipičnu bosansku tradiciju. Neki su se čudili što smo im dali ovu kuću, ali kažem da je to zasluženo i ovaj će prostor biti u funkciji, a dat će im i novi motiv za rad“, smatra Nusret Helić, načelnik Gračanice.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije