Srebrenica u Historijskom

Radiosarajevo.ba
Srebrenica u Historijskom
/ Historijski muzej - 21. godišnjica Srebrenice
HIstorijski muzej BiH na poseban je način obilježio godišnjicu srebreničkog genocida.

Otvorena izložba forenzičkih fotografija Tima Lovelessa, promoviran interaktivni narativ “Srebrenica: genocid u osam činova” Mirka Klarina i organizirana tribina “Srebrenica: ARTefakti genocida”.

Posjetitelji će imati priliku da pogledaju izložbu i interaktivni narativ do 30.08.2016. godine, svakim danom od 9 do 19 h.

Izložbu Srebrenica čine fotografije nastale 1999. i 2000. godine na lokacijama masovnih grobnica u okolini Srebrenice, korištene kao dokazni materijal u sudskim procesima Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju.

Lovelessove fotografije su  značajne kao dokazi o izvršenom zločinu i kao dokumenti u procesu potrage za pravdom. Fotografije su simbolično postavljene po crnoj liniji ispod uobičajenog vidnog polja posmatrača, čime spuštamo glavu i odajemo počast žrtvama genocida. 

Sastavni dio izložbe je interaktivni narativ “Srebrenica: genocid u osam činova” koji pruža uvid u dio žive historijske građe korištene pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju. Izvršni producent i autor projekta je Mirko Klarin.

O važnosti izložbe “Srebrenica” i interaktivnog narativa, o upotrebi fotografije i umjetnosti u procesu suočavanja sa prošlošću i društvenim traumama se govorilo na tribini “Srebrenica: ARTefakti genocida”. Učesnici tribine su bili antropolog Hariz Halilović, književnica Ferida Duraković i umjetnik Danis Fejzić. Publika se uključivala u razgovor i pomagala da se kroz različite perspektive posmatra prošlost i mogućnosti njenog predstavljanja kako bismo osigurali bolju budućnost novim generacijama.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije