Krizni štab FBiH: Kako treba izgledati kućna njega za zaražene COVID-om

0
Radiosarajevo.ba
Krizni štab FBiH: Kako treba izgledati kućna njega za zaražene COVID-om
Foto: Dž. Kriještorac/Radiosarajevo.ba / Ilustracija

Broj zaraženih u našoj zemlji raste, nažalost obaramo rekorde po broju zaraženih i preminulih. 

Nadležni apeluju na građane da poštuju propisane mjere.

Krizni štab Federalnog minsitarstva zdravsta na svojoj Facebook stranici objavio je preporuke za kućnu njegu osoba sa sumnjom na COVID-19 ili potvrđene slučajeve.

- U slučaju pojave nekih od simptoma kao što su povišena temperatura, kašalj, malaksalost, gubitak mirisa ili okusa, preporučuje se osobama sa simptomima, kao i članovima njihovog kućanstva da ostanu kući, te se telefonski jave nadležnom liječniku kako bi dobili daljnje upute.

- Boravite u posebnoj sobi, bez drugih članova porodice. Ako to nije moguće, nosite medicinsku masku i držite distancu od dva metra od drugih ljudi. Sobu treba dobro prozračiti, a ako je moguće koristite posebno kupatilo.

- Često perite ruke sapunom i vodom ili dezinficirajte alkoholnim sredstvom.

- Koristite posebno posuđe, šolje, čaše, pribor za jelo, peškire i posteljinu za bolesnu osobu. Perite sve deterdžentom i vodom.

- Pratite zdravlje svih ukućana za simptome kao što su povišena temperatura, kašalj, malaksalost, gubitak mirisa ili okusa. Ako se javi teško disanje, odmah pozovite vašu zdravstvenu ustanovu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije