Kreativna Bosanka Ajna Hodžić: 'Na Prenju sam naučila da više poštujem planinu i prirodu...'

2
F. B.
Kreativna Bosanka Ajna Hodžić: 'Na Prenju sam naučila da više poštujem planinu i prirodu...'
Foto: Privatni arhiv / Ajna Hodžić

Ajna Hodžić, interesantna i kreativna Bosanka koja objavljuje video klipove na Instragamu i TikToku sa svojih planinarskih tura, kao i savjete za planinarenje, u razgovoru za portal Radiosarajevo.ba otkrila je kako je za kratko vrijeme planinarenje postalo sastavni dio njenog života.

Pored svog stručnog zvanja Magistra elektrotehnike i uspjeha u poslovnom životu, Ajna je svoj mir i svrhu našla na planinama Bosne i Hercegovine.

O svojim prvim koracima na bosanskohercegovačkim planinama, avanturama i preporukama govorila je za portal Radiosarajevo.ba.

Njemački mediji: 'Ako Dodik proglasi secesiju, za sat vremena će izbiti rat'

Njemački mediji: 'Ako Dodik proglasi secesiju, za sat vremena će izbiti rat'

"Kada sam započinjala svoju planinarsku priču, nisam poznavala nikoga ko bi mi išao sa mnom i pokazao mi kako da počnem, gdje da idem, koju opremu da kupim i slično. Na početku smo morali dosta istraživati i raspitivati se na sve strane o planinarskim stazama i opremi.

Svaki početak je težak i pomalo strašan, zbog toga želim da početnicima pomognem i olakšam na tom putu. Također, želim da promovišem ljepote naše domovine. Ovo je najveći kliše ikad, ali Bosna i Hercegovina je zaista predivna i to tek shvatite kad počnete da je istražujete", govori Ajna Hodžić.

"Kroz snimke kanališem svoju kreativnost, tako da je ovo dobitna kombinacija i za mene i za ljude oko mene", dodaje Ajna.

Najomiljenije planine

"Ovo je jako teško pitanje. Trenutno mi se u glavi vrte čak tri planine: Visočica, Treskavica i Prenj.

Visočica, divna i mila, a opet moćna sa svojim impresivnim grebenima. Nudi planinarske ture za početnike i naprednije planinare.

Treskavica, planina vode, sa nekoliko jezera i 365 izvora vode. Kada želim da neko zavoli planine, odvedem ga na Treskavicu.

Prenj, ogroman i moćan. Čini mi se da sam ovog ljeta svaki drugi vikend provodila na Prenju i svaki put je doživljaj bio drugačiji. Na Prenju sam naučila da više poštujem planinu i prirodu, jer vam zaista nije svejedno kada vam koža na rukama puca od vjetra i hladnoće, dok je u Sarajevu preko 30 stepeni", govori Ajna za portal Radiosarajevo.ba.

Hajdučka vrata

"Najčešće se prisjećam prvih planinarskih tura kad smo pravili najviše greški iz kojih smo, hvala Bogu, naučili lekcije. Prvi put smo išli na Hajdučka vrata na Čvrsnici 23. maja 2021. godine.

Dobro smo se raspitali za turu, zaključili smo da mi to možemo i krenuli smo u patikama jer nam se nisu nosile gojzerice. Ubrzo smo naišli na snijeg, sva sreća pa je snijeg bio tvrd i nije se topio,
pa nismo propadali. U putu smo sretali planinare koji su se vraćali i svi su nam govorili da nam je ostalo još pola sata, a to pola sata nikad da prođe", priča Ajna.

"Napokon smo stigli, dočekala su nas Hajdučka vrata koja su nas oduševila i zbog koji je vrijedilo doći.

Poslije podne, Sunce je otopilo snijeg i povratak je bio jako težak i opasan. Oblačili smo kese preko čarapa, ali noge su nam opet bile potpuno mokre jer je snijeg upadao i u kese.

Sada kad se osvrnem, shvatam da smo imali ludu sreću jer nam se ništa nije desilo. Od tada, nikad nisam otišla na planinu u patikama, a do vrha, uvijek ostaje još pola sata", prepričava bh. planinarka.

Prepuruka za sve one koji žele planinariti

"Svaki put kada odete u šetnju u prirodi vratit ćete se u boljem raspoloženju. To je čak i naučno dokazano jer se luče hormoni koji smanjuju stres i povećavaju osjećaj sreće.

Planinarenje nije strašno. Okupite ekipu i krenite sa laganijim stazama, koje su već svima poznate, npr. Bukovik i Trebević u Sarajevu. Od opreme ne morate imati mnogo, najvažnije je da imate adekvatnu obuću, ja uvijek preporučujem gojzerice. Planinarske staze su neravne, a čizme čuvaju gležnjeve od uganuća.

Moj prijatelj je rekao jednu dobru rečenicu: "Nije fer prema ljudima iz GSS-a, koji bi te potencijalno spašavali, da se na planinu ide u patkima." Također, dobro je imati i neku vjetrovku koju je potrebno nositi čak i ljeti jer je vrijeme na planinama promjenljivo", izjavila je Ajna Hodžić za portal Radiosarajevo.ba.

Ajnin rad, kao i korisne savjete i preporuke, možete pratiti na njenim TikTok i Instagram profilima.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije