Kratka povijest sarajevskih kafana: Tradicija duga 500 godina

Radiosarajevo.ba
Kratka povijest sarajevskih kafana: Tradicija duga 500 godina

Znate li da je najstarija sarajevska kafana otvorena prije skoro 500 godina? Bilo je to 1534, a poznavaoci kažu da je to bilo čak 120 godina prije Londona i drugih evropskih gradova. Ova sarajevska otvorena je odmah nakon kafane u Istanbulu, a nalazila se na Bendbaši. 

Ispijanje kafe u ovim je krajevima mnogo više od pukog konzumiranja toplog napitka. To je ritual koji, prije svega, podrazumijeva posvećeno vrijeme, pravog sugovornika i adekvatno mjesto. ono što će se naći u šoljici, čini se, najmanje je bitno za "odlazak na kafu". To, osim kafe, može biti bilo koje bezalkoholno piće, a nekad čak i alkoholno. 

Na kafu se, obično, odlazi danju, dok su večernji sati rezervirani za "hajmo izać''' ili "hajmo negdje na pivu". I u ovom slučaju mnogo je važniji kontekst, nego ono što se konzumira iz čaše. 

Stanovnici bh. gradova su pravi eksperti u socijalizaciji i stvaranju dobre atmosfere u kafani. Sarajevske kafane i kafići u drugoj polovici 20. stoljeća bili su poznati širom granica bivše Jugoslavije kao mjesta u kojima se rađala pop kultura 

Prvi kafić u Sarajevu zvao se Gong, a otvorio ga je poznati sarajevski bokser Šaban Bane Toskić. Gong se nalazio u poprečnoj ulici kod Likovne akademije, a radio je sve do početka opsade.

Tu je i legendarna Parkuša, pod pravim nazivom Kafana Park, u samom centru grada. Kao neodvojiv dio ove kafane, pored nje se nalazila tzv. Hipi klupa, na kojoj je mladost sjedila čak i onda kada za kafanu nije imala novca. 

Prisjetimo se koje su to kafane i kafići bili najpopularniji u to vrijeme:  

Stari Sat, Nava, Dedan, Đerdan, Estrada, Scotch, Dionis, Teatar, Đerdan, Rock, '84, Mond, Nava, Pike, Dedan, Kod Lisca, Kogo, Muppet, Nail, Višnja, Jagoda, Ćumez, Jockey, Mod, Kod Čenge,  Zvono, Bistro, Lotos, Crvena galerija...  

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije