Kosovski analitičar o odluci Thaçija: Dodikov poziv izgledao kao pozivnica za svadbu!

Radiosarajevo.ba
Kosovski analitičar o odluci Thaçija: Dodikov poziv izgledao kao pozivnica za svadbu!
Foto: Arhiv / Albinot Maloku

Politički analitičar s Kosova, Albinot Maloku u razgovoru za Radiosarajevo.ba komentirao je odluku kosovskog predsjednika  Hashim Thaçija da ne prisustvuje Samitu o procesu saradnje u jugoistočnoj Evropi (SEECP) u BiH, jer je, kako je naveo, poziv predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika ponižavajući, a Kosovo nije tretirano kao druge države-učesnice.

Piše: F. V.

Thaci uzvratio: Ne dolazim u Sarajevo zbog sramnog poziva Dodika

„Pozivnica koju je predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik uputio predsjedniku Kosova, Hashimu Thaçiju izgledalaje kao neka pozivnica koju privatno pošaljete za neku svadbu. Bila je poslana u ime Predsjedništva BiH, ali nije bilo izraženo poštovanje prema realno nedefinisanom pristupu koji ima BiH prema Kosovu. Unutar pozivnice ne vidi se nigdje niti fusnota (Kosovo*) o kojem Srbija i Kosovo imaju potpisan sporazum“, ističe Maloku.

S druge strane, Maloku smatra da je besmeislen razlog koji Thaçi naveo kao izgovor da ne dođe u Sarajevo, a to je da predstavlja zemlju na čije ime je postavljena fusnota (Kosovo*) koja je dogovorena 2012. godine.  Tim prije jer je i sam kosovski predsjendik takav sporazum nazvao povijesnim.

 „Mogu da kažem da na trenutne odnose između Kosova i BiH, neovisno od toga što je Predsjedništvo sačinjeno od tri člana koji predstavljaju Bošnjake, Hrvate i Srbe, najveći uticaj ima Srbija! Istini za volju, Hrvatska je priznala Kosovo i ima jako dobre odnose s njim.  Ali ona nikada nije vršila pritisak na hrvatsku politiku u BiH po pitanju Kosova. Ovu situaciju iskorištavali srpski političari u BiH za neke ustupke koji su bili od koristi Hrvatima u BiH. Mislim da veliku dozu odgovornosti imaju hrvatski političari u BiH koji, suprotno stavovima Hrvatske, sarađuju najviše sa srpskim političarima u BiH“, ocijenio je Maloku.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije