U Sarajevu počeo Peti kongres psihologa

Radiosarajevo.ba
U Sarajevu počeo Peti kongres psihologa
U svečanoj sali Hotela Europe otvoren je Peti kongres psihologa Bosne i Hercegovine sa međunarodnim učešćem koji će trajati do 4. marta.

Kongres je počeo predavanjem profesora sa fakulteta iz Ljubljane Valentina Bucika na temu  „Promotion of giftedness through creativity: Teaching academic skills with arts education“.

Ovo predavanje će učesnicima pomoći da razumiju kolika je važnost kvalitetnog podučavanja predmeta iz umjetničkog područja za kasniji kvalitet rada i bavljenja znanošću.

Raspon tema koje su obuhvaćene tokom tri dana Kongresa, od psihoterapije, mentalnog zdravlja, edukacijske, socijalne, razvojne, organizacijske psihologije, psihologije sporta, psihologije ličnosti te kliničke i zdravstvene psihologije su idealna prilika za suradnju i razmjenu znanja i ideja stručnjaka različitih psihologijskih usmjerenja.

Prvi put u Bosni i Hercegovini, na naučnim skupovima psihologa, organiziran je simpozij vojne psihologije , simpozij psihologija i sport, simpozij o vršnjačkom nasilju, i niz drugih simpozija i sesija.

Također, dodijeljene su i plakete prijateljima i partnerima Društva psihologa među kojima je i Radio Sarajevo kao medijski partner.

Na ovom kongresu učestvuju eminentni stručnjaci iz BiH, regije i Europe, a posebno izdvajamo plenarna predavanja: Valentina Bucika (Slovenija), Andreasa Hamburgera (Njemačka), Normana Sartoriusa (Švicarska).

Kongres psihologa je organiziralo Društva psihologa FBiH, Društva psihologa Republike Srpske i Društva psihologa Brčko distrikta, a uz finansijsku i medijsku potporu partnera i sponzora. Od 2009. godine su održana četiri izuzetno uspješna i posjećena Kongresa, a ovaj peti, kao dokaz kontinuiteta i razvoja psihološke struke i nauke, kao i posvećenog rada sva tri društva psihologa, je privukao najveći broj gostiju iz inostranstva i regije, odnosno pruža izvrsnu priliku za predstavljanje radova i okupljanje istraživača iz oblasti psihologije, saopćeno je iz Organizacionog odbora Petog kongresa psihologa.

Kongres se održava od 2.do 4. marta u Sarajevu na dvije lokacije - u hotelu Europa i u Domu oružanih snaga Bosne i Hercegovine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije