Konferencija o negiranju genocida: Suočiti se sa prošlošću i okrenuti se budućnosti

Radiosarajevo.ba
Konferencija o negiranju genocida: Suočiti se sa prošlošću i okrenuti se budućnosti
Foto: Radiosarajevo.ba / Konferencija o negiranju genocida

Četvrta međunarodna konferencija „Stop negiranju genocida i holokausta“ u organizaciji pokreta “Majke enklava Srebrenica i Žepa” i Udruženje žrtava i svjedoka genocida održava se ovih dana u Sarajevu, a danas ulazi u svoj zadnji dan.

Piše: F.V.

Cilj konferencije je doprinijeti podizanju svijesti o počinjenim zločinima, suočavanju mladih generacija sa prošlošću, te promovirati poštivanje ljudskih prava. Četvrta međunarodna konferencija “Stop negiranju genocida i holokausta” , organizira se u okviru novog projekta udruženja žrtava, “Stop negaciji genocida”. S obzirom na to da je negiranje holokausta i genocida u veoma progresivnoj fazi u svijetu, ali posebno u BiH i regiji, konferencija je doprinos udruženja borbi protiv negiranja svih zločina.

Učesnici konferencije su, između ostalih, predsjednik MRMKS-a Carmel Agius i glavni tužitelj Serge Brammertz, bivši i sadašnji tužitelji i sudije MKSJ/MRMKS, profesori, parlamentarci, istraživači genocida i holokausta, pravni eksperti i poznavaoci međunarodnog prava, koji mogu dati svoj doprinos razumijevanju posljedica negiranja genocida i holokausta, i govoriti o ulozi i značaju međunarodnih i domaćih sudova i nadležnih institucija u sprečavanju negiranja.

Jedna od srebreničkih žrtava genocida, Mirsada Malagić, potresno je govorila o svom slučaju gubitka sinova u muža u vihoru rata. Pozvala je mlade iz regiona da se suoče sa prošlošću i da priznaju genocid, kako bismo u svojoj Bosni živjeli u miru. Osim sinova i muža, Mirsada je u srebreničkom genocidu izgubila i više od 30 članova porodice.

Hasan Hasanović, koji je također žrtva genocid, govorio je o svojim patnjama, a danas kako kaže, njegova misija je u tome da govori istinu.

Nedžad Avdić, koji je preživio strijeljanje, je kazao da se genocid nije prestao i da se on nastavllja!

Dodao je da se žele negirati ne samo genocid, već i žrtve.

„Žele da se Bošnjaci potpuno biološki istrijebe i da se zatru i tragovi čak i bosanskog jezika“, kazao je Avdić.

Zamolio je Brammertza i Agiusa da pitaju Sud i Tužilastvo danas šta je njihova uloga i zašto oslobađaju ratne zločine.

Upitao je zašto je sve spalo na žrtve da se bore pritiv negiranja genocida.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije