Konaković otkrio: Evo kada će biti imenovana nova ministrica obrazovanja KS

O. K.
Konaković otkrio: Evo kada će biti imenovana nova ministrica obrazovanja KS
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Dino Konaković

Prošlo je više od mjesec dana otkako je ministrica obrazovanja, nauke i mladih KS Zineta Bogunić podnijela ostavku na to mjesto, navodeći kako preuzetu dužnost više ne može obavljati savjesno i pod punim kapacitetom.

Pročitajte zbog čega je Zineta Bogunić podnijela ostavku na poziciju ministrice

Samo nekoliko dana kasnije, predsjednik Skupštine KS i stranke Narod i Pravda Elmedin Konaković na press konferenicij kazao je kako će nova ministrica biti imenovana na narednoj sjednici Skupštine KS.

Tehničko pitanje

Ta sjednica, još uvijek nije održana, ali kako je za Radiosarajevo.ba kazao Konaković, stvar je tehničke prirode.

“Smjena i imenovanje ministrice treba se desiti na sjednici Skupštine Kantona Sarajevo, a još nijedna sjednica nije održana. Narednu sjednicu održat ćemo sredinom septembra kada možemo očekivati imenovanje nove ministrice”, kazao je Konaković.

Kako je objasnio, ministrica Bogunić bit će razriješena i bit će imenovana nova. U augustu nismo mogli sazvati sjednicu, tako da će to biti urađeno u prvoj ili drugoj sedmici septembra.

“Ne radi se ni o kakvoj kalkulaciji, nismo ništa promašili, ne radi se ni o kakvim zakulisnim radnjama. Procesi izbora i imenovanja unutar Naroda i Pravde su u toku, zaista mi nemamo ni jedno ime koje je favorit, jer se obavlja razgovor sa više kandidata”, objasnio je predsjednik Skupštine KS.

Desetak imena

Stranci Narod i Pravda prema koalicionom dogovoru šestorke pripalo je ministarstvo obrazovanja, nauke i mladih KS.  Konaković je za Radiosarajevo.ba otkrio da trenutno radi o desetak osoba koje su predložene za ovu funkciju. Kako je objasnio, njegova stranka delegirat će ženu.

 “Mi imamo prijedloge sa više strana, prvenstveno od svojih povjereništava, a i od akademske zajednice i šire zajednice koje su zainteresirane za ovo pitanje. Treutno cirkuliše desetak imena, od kojih će kadrovska komisija sačiniti užu listu i obaviti razgovore, ali za to stvarno ima vremena. Riječ je o procesu koji jeste zahtjevan, ali ovdje se ne radi ni o kakvim zakulisnim radnjama i ovdje nema velike politike”, otkrio nam je Konaković.

Pojedini mediji za razlog smjene ministrice Bogunić navodili su i njen lični sukob sa Elmedinom Konakovićem. Kako nam je kazao, mnogi su očekivali neku senzaciju, ali je u ovom slučaju nema.

“Riječ je stvarno o jednoj izuzetnoj časnoj i poštenoj osobi koja je radila odličan posao. Ona je provela dva mandata kao direktorica škole, predratni je sveučilišni profesor u Hrvatskoj, magistrica je upravljanja kvalitetom obrazovanja na UNSA, zaista je vidljivo da je za jako kratko vrijeme pomjerila neke stvari.Ona i za vrijeme godišnjeg odmora obavlja svoj posao, što znači da se radi o jednoj vrlo profesionalnoj osobi, ovdje su nam se putevi razišli, ne znači da se negdje opet neće ponovo sresti”, pojasnio je Konaković za Radiosarajevo.ba.

Novu ministricu, koja god bila, očekuje težak zadatak. Svjestan je toga i sam Konaković, a kako nam je kazao, ministarstvo obrazovanja, nauke i mladih je zahtjevno ministarstvo.

“Ovo ministarstvo raspolaže sa četvrtinom budžeta KS, i ono je najobimnije koje obuhvata širok dijapazon koji teško da može pokriti jedna osoba, a za narednu ministricu jako je bitno da svoj kabinet popuni sa vrsnim stručnjacima. Ministrica Bogunić pokrenula je velike reforme, jačanje Pedagoškog zavoda je jako bitan proces, kao i saradnja sa UNSA koji ima autonomiju ali moramo uskladiti sistem obrazovanja sa tržištem rada i mogućnošću usavršavanja tokom visokog obrazovanja”, kazao je na kraju razgovora za Radiosarajevo.ba predsjednik Skupštine KS Elmedin Konaković.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije