Konačno riješen slučaj Emira Đoze: Ministarstvo sprovodi istragu o povredi prava

Radiosarajevo.ba
Konačno riješen slučaj Emira Đoze: Ministarstvo sprovodi istragu o povredi prava

Slučaj Emira Đoze, učenika Osnovne škole Mehmedalija Mak Dizdar, konačno je riješen. Potvrdio je to Bojan Bajić, javni zastupnik Emira, nakon sastanka sa ministricom obrazovanja KS Zinetom Bogunić.

Kako je Bajić napisao na svom Facebook profilu, na sastanku su usvojena tri zaključka, a prvi je da će Ministarstvo obrazovanja KS sprovesti istragu nad cijelim slučajem, te eventualno nanošenje štete učeniku Emiru Đozi u periodu od septembra do polovine novembra prošle godine, kada je Emiru onemogućeno da pohađa nastavu.

„Emir ne mora po zakonu da ide u Dom zdravlja periodično da bi dobio opravdanje za prva dva jutarnja časa, jer je riječ o trajnoj dijagnozi, zbog čega će se časovi pravdati na bazi nalaza specijaliste. Ministarstvo će naložiti i pokrenuti izmjene pravilnika o disciplinskoj odgovornosti kako bi se diferencirali slučajevi u kojima je potrebno opravdanje Doma zdravlja, a kada nije potrebno, uključujući i druge situacije pravdanje časova u različitim socijalnim situacijama“, kazao je Bajić.

Kako je dodao, Emir neće morati polagati ni predmetne ispite kako se ne bi izlagao stresu pred komisijama, već će putem dodatne nastave nadoknaditi propušteno i biti ocijenjen od predmetnih nastavnika kao i druga djeca.

Na kraju, Bajić je pohvalio ministricu zbog njene otvorenosti.

„Sada vjerujem da se sa ovom ministricom može dosta dobrih stvari u obrazovanju napraviti. Odoh sada u školu kod direktorice na sastanak, cilj mi je da im pomognem da zakon nauče gledati u suštini stvari i onda neće biti nikakvih problema. Hvala svima na podršci“, napisao je Bajić.

 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije