Komšić o izjavama Kolinde: To je pravi cirkus!

Radiosarajevo.ba
Komšić o izjavama Kolinde: To je pravi cirkus!
Arhiv / Željko Komšić

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović u petak je u intervjuu za Hrvatski radio ustvrdila je da je Hrvatska Bosni i Hercegovini (BiH) prijateljska zemlja, a da hrvatski član Predsjedništva BiH Željko Komšić mora, kako je rekla, shvatiti da je ne samo etnički, "nego i politički predstavnik hrvatskoga naroda u toj zemlji".

Piše: Faruk Vele

Grabar-Kitarović je istakla kako je "Hrvatska prijateljska zemlja Bosni i Hercegovini, te kako BiH treba pokazati poštovanje prema Hrvatskoj".

Napomenula je kako je od samoga početka Hrvatska ispružila ruku saradnje BiH, no da prijetnje međunarodnom tužbom zbog Pelješkog mosta, o čemu je govorio i Komšić, nisu "dobra podloga za saradnju".

"Nedostatak političke vizije, rezultata u radu, gospodarskih, socijalnih i drugih programa ne možete vječito zamijeniti agresivnom retorikom i izmišljanjem nekog nepostojećeg neprijatelja. Komšić mora shvatiti da je ne samo etnički, nego i politički predstavnih hrvatskoga naroda", izjavila je hrvatska predsjednica.

Međutim, nedugo poslije intervjua na Hrvatskom radiju, a nakon što su mediji počeli postavljati pitanja da li predsjednica Hrvatske "potapa" lidera HDZ-a BiH Dragana Čovića i potvrđuje legitimirat i zakonitost izbora našeg predsjedavajućeg Predsjedništva, Kolinda Grabar-Kitarović je ponovo korigirala izjavu!?

"Gospodin Komšić nije izabran većinskom voljom hrvatskog naroda u BiH i personifikacija je preglasavanja Hrvata. Od njega se ne može očekivati zalaganje za jednakopravnost Hrvata kojima je nametnut, a očito ni bilo kakav napor na tragu poboljšanja međudržavnih odnosa", stoji u pojašnjenju Ureda predsjednice RH poslanom Hini.

Iz Ureda predsjednice Republike Hrvatske tako su "pojasnili" izjavu predsjednice Kolinde Grabar Kitarović o hrvatskom članu Predsjedništva BiH Željku Komšiću, koju je dala u intervjuu za Hrvatski radio.

Za komentar na izjave predsjednice Hrvatske koja ga, najprije, i to za gostovanja na državnom radiju naziva "političkim predstavnikom hrvatskoga naroda u toj zemlji", a onda saopćenjem proglašava "personifikacijom preglasavanja Hrvata", pitali smo i samog Komšića.

"A šta ti ima više da se komentira!? Pravi cirkus!", kazao je kratko, uz osmjeh, predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije