Koliko Dženana vi znate?

Radiosarajevo.ba
Koliko Dženana vi znate?
Bosanskohercegovačka javnost zgrožena je ovih dana komentarom izvjesnog funkcionera Dženana na račun dvije uspješne žene, Arijane i Sanele.

I potpuno je nebitno to što je Dženan funkcioner i to što su Sanela i Arijana uspješne, hrabre i velike žene. Arijana i Sanela su, baš kao i svaka druga žena na ovom svijetu "nečije". Kćerke, majke, sestre, supruge, drugarice, rodice, kolegice...

Piše: Sin, brat, momak, drug i kolega

Dženanova nesreća je ta što je funkcioner, pa se svaki njegov istup u javnosti gleda s posebnom pažnjom, a Arijanina i Sanelina sreća što su svojim radom i utjecajem zaslužile da u njihovu odbranu stanemo svi. I sigurno da im je nakon brojnih poruka podrške bilo mnogo lakše "svariti" komentar izvjesnog Dženana.

Ne možemo međutim, a da se ne zapitamo. Koliko žena svakoga dana u Bosni i Hercegovini doživljava sudbinu Arijane i Sanele? U trenutku dok pišemo ovaj tekst, ili dok ga vi čitate mnoge žene su suočene sa nekim svojim dženanom. Koliko dženana vi znate? Svako od nas zna barem jednog, a u većini slučajeva i više dženana. Društvo i društve mreže vrve od šovinizma i Dženan je samo jedan obični predstavnik te populacije koja je poput hobotnice raširila pipke i vuče nas u svoj primitivizam. On je eto dao sebi za pravo da iskoristi pojam "polovnjača", koji je samo jedan u moru pogrdnih žargonskih izraza koji se odnose na žene.

Polovnjača - jasna definicija ove riječi ne postoji ili je barem jako teško naći. Jedna od definicija kaže da je to "razvedena raspusna žena", dok druge kažu da je to "istrošena žena, žena ocvala izgleda, sumnjivog morala".

Polovnjača, usidjelica, skula, profuknjača, salonerka, puterica, prevrtuša, prdara, puška, jalovica, ženetina, ženturača, opajdara, guska, udavača, namiguša, nerotkinja, akrepuša, drusla, frajla, fufa, fuksara, faćka, droca, daska, šperploča, gaborka, frajla, rospija, guzorka, kobila, kravetina, šlajferica, tuka, mejt, leš, krmača, alapača, prevrtuša, pa i oni najgori, drolja, kurva, droca izrazi su koje je svako od nas barem jednom čuo ili pročitao na društvenim mrežama.

Svaki sljedeći put kada pomislite da jednoj ženi zalijepite jedan od ovih epiteta, sjetite se da je i vas neko rodio, da je i vama neko sestra, da je i vama neko kćerka, da imate drugaricu, rodicu, kolegicu... Pomislite samo kako bi vi reagovali da znate da je njima neko takav epitet zalijepio. A da znate da jeste i to ne jednom, nego više puta, jer je to kod nas eto - normalno. Nije vam "pravo" zar ne? Poštujmo tuđe majke, sestre, supruge, kćerke, prijateljice, kolegice, jer samo tako možemo očekivati da neko poštuje "naše". 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije