Koja su predizborna obećanja načelnici ispunili u protekle 4 godine

Radiosarajevo.ba
Koja su predizborna obećanja načelnici ispunili u protekle 4 godine
Udruženje "Zašto ne" danas je predstavilo rezultate analize ispunjenosti predizbornih obećanja, koja su kandidati dali građanima tokom predizborne kampanje 2012. godine.

Konferencija za medije na kojoj su predstavljeni rezultati tog izdržavanja održana je u hotelu Europa, gdje su analitičari portala Istinomjer.ba prikazali koji su to gradovi i općine, odnosno, njihovi gradonačelnici i načelnici bili revnosni u ispunjavanju obećanja koja su dali tokom predizborne kampanje.

Istinomjer je i ovog puta odabrao uzorak od 12 općina i gradova na kome je istražio u kojoj mjeri su načelnici ispunili obećanja koja su dali u kampanji 2012. godine. Od ukupno 659, ispunjena su 252 predizborna obećanja, ili 44 posto. Ovakvom rezultatu nikada se nisu približili ni državni, niti entitetski nivoi vlasti. Pri tome, naglašeno je, da nisu svi načelnici odabranih općina bili jednako detaljni u davanju predizbornih obećanja, niti jednako efikasni u njihovom ispunjavanju.

"Zbirno gledano, izvršna vlast mnogo više radi na lokalnom nivou, nego na višim nivoima. Sličan postotak ispunjenosti, blizu 50 posto, evidentiran je i u prethodnim mandatima", konstatirano je na konferenciji za medije.

Najveći dio press konferencije bio je posvećen pojedinačnom predstavljanju tadašnjih kandidata, aktuelnih načelnika, kao i njihovih obećanja koja su davali građanima općina u kojima su kandidirani za mjesto načelnika na lokalnim izborima 2012. godine.

Zanimljivost, koju su predstavili istraživači Istinomjera, jeste to da istraživački tim nije mogao doći do svih predizbornih programa, već su predizborna obećanja pronalazili u različitim izvorima, kao što su medijski istupi ili javne rasprave. Zapravo, samo pet općina je poslalo svoje programe, a među onima koji to nisu učinili su gradovi Tuzla i Prijedor.

Najmanje predizbornih obećanja davao je Nedžad Koldžo, načelnik Novog Sarajeva, koji je, dok je još bio kandidat, izjavio da ne želi govoriti o planovima već o onome što je do tada bio uradio. Nasuprot tome, najviše obećanja davala je općina Centar, ali se mahom radi o malim, infrastrukturnim projektima u mjesnim zajednicama.

Predizborni program Ibrahima Hadžibajrića (SBB BiH), načelnika Općine Stari Grad Sarajevo, sadržao je 70 obećanja, fokusiranih isključivo na infrastrukturne projekte, od asfaltiranja ulica, pa do izgradnje potpornih zidova, stepeništa i rukohvata. Ispunjeno je 24 obećanja, djelomično 12, a neispunjena su ostala 34 obećanja. Zanimljivo je da je ovaj program dobiven od općine, sa statusom svakog obećanja i stepenom njegove realizacije. Istraživanjem su utvrđena manja odstupanja u odnosu na podatke Općine.

Slično je bilo i s programom Dževada Bećirevića (SDP/DF), načelnika Općine Centar Sarajevo, u kojem su također nabrojani samo infrastrukturni projekti po mjesnim zajednicama. Tehnički, u ovoj općini ostvaren je najbolji rezultat, jer je ispunjeno 190 od ukupno 267 obećanja. Međutim, tokom istraživanja, Istinomjer je pronašao da se veliki broj navedenih “obećanja” podudara s prijedlozima predstavnika mjesnih zajednica koji su dati prilikom javnih rasprava o budžetu tokom mandata 2012. – 2014, pa je ovaj program uzet s rezervom.

Načelnik općine Novi Grad Semir Efendić (SDA) dao je 49 obećanja, od čega je ispunio 15. Među njima su rekonstrukcije ulice Adema Buče, te radove na Lotu 2c sarajevske zaobilaznice. U ovom mandatu, međutim, nisu napravljeni značajniji pomaci ka izgradnji Kongresnog centra Sarajevo i Sportsko-rekreativnog centra Dobrinja. U ovoj općini evidentirano je i prekršeno obećanje o sigurnosti dječijih igrališta, koju općina nije omogućila.

Najmanje obećanja (14) među sarajevskim načelnicima dao je Nedžad Koldžo (SDA), načelnik Novog Sarajeva. U potpunosti su ispunjena dva – izgradnja Centra za zdravo starenje u Velešićima i obnova doma “Boško Buha”. Novi bazen i ambulanta, te rekreativni kompleks na Humu, u proteklom mandatu nisu realizirani.

Obećanja načelnika Općine Istočno Novo Sarajevo Ljubiše Ćosića (SNSD), data su u predizbornim debatama tokom perioda predizborne kampanje, budući da se do samog izbornog programa nije moglo doći. Polovina od ukupno 44 obećanja ostala je neispunjena, dok je u cjelini ili većim dijelom ispunjeno 11 obećanja. Među neispunjenim obećanjima su ambiciozni projekti poput izgradnje aqua parka, etno sela, luksuznog hotela, kao i završetak izgradnje pozorišta, koje se čeka još od 2007. godine. Sa druge strane, još jedan dugo najavljivani projekt, Galerija Kućanski, priveden je kraju, a završen je i centralni gradski trg. 

Gradonačelnik Širokog Brijega Miro Kraljević (HDZ BiH), dao je ukupno 18 obećanja, od čega je šest ispunjeno, sedam djelomično ispunjeno, a pet nije ispunjeno. Iako se radi o malom broju obećanja, ista su usmjerena na velike i bitne infrastrukturne projekte za grad Široki Brijeg. Na realizaciji ovih projekata se intenzivno radilo tokom mandata, a neki od njih su i završeni, kao što je izgradnja gradskog kolodvora, rekonstrukcija i proširenje sistema za navodnjavanje, a veliki broj domaćinstava je priključen na vodovodnu i kanalizacionu mrežu. S druge strane, kao neispunjena obećanja ostala su uspostava centra za reciklažu i komunalnog redarstva.

Gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić (SDS), nije imao program, te su njegova obećanja preuzeta iz predizbornih materijala koje je zabilježio CCI u sklopu projekta „Lokalna uprava za kvalitet života građana“. Od svega devet utvrđenih obećanja, Mićić je ispunio dva, koja se odnose na izgradnju novih ambulanti u gradu.

Gradonačelnik Trebinja Slavko Vučurević (PDP) u svom programu imao je 72 obećanja, od kojih je u potpunosti ispunio 14, još toliko je djelomično ispunjenih, dok je ostalih 44 neispunjeno. Među njima su obećanja o izgradnji naučno-tehnološkog parka, uređenju Ski-centra Zubačka Ubla, izmještanju benzinske pumpe iz centra grad, dok je obećanje o obustavi gradnje nove autobusne stanice prekršeno. Vučurević je ispunio obećanja o povećanju izdvajanja za penzionere, rješavanju gradskog i prigradskog saobraćaja i izgradnji sportske dvorane u Bregovima.

Najupečatljiviji podatak o mandatu gradonačelnika Bihaća Emdžada Galijaševića (SDA) svakako je bila vijest o njegovom hapšenju zbog optužbi za korupciju u junu 2016. godine. Galijašević je u svojoj kampanji dao 16 obećanja, od kojih su ispunjena svega tri, uključujući ograničenje plata u javnom sektoru, na koje se sada troši oko jedan milion KM manje nego na početku mandata. Sa druge strane, budžetski deficit je porastao, a grad se 2013. godine zadužio za 13 miliona KM odlukom gradskih vlasti, iako je Galijašević obećao da će za svako zaduživanje tražiti podršku građana/ki putem referenduma. Bihać je i općina s najvećim procentom neispunjenih obećanja.

Gradonačelnik Prijedora Marko Pavić (DNS) završio je svoj posljednji mandat prilično lošim rezultatom, jer je ispunio tek 4 od 24 data obećanja. Obećani projekti poput novih fabrika crijepa i cementa, pokretanja rudnika „Ljubija“ i privlačenja velikih investicija ostali su nerealizirani, kao i ambicija da Prijedor postane regionalni ekonomski centar i dobije sopstvenu područnu privrednu komoru.

Ni gradonačelnik Banje Luke Slobodan Gavranović (SNSD) nije se ponovo kandidirao na lokalnim izborima, a po procentu neispunjenih obećanja (42 od 59 obećanja) nalazi se odmah iza načelnika Bihaća. Da su ova obećanja ispunjena, Banja Luka bi imala 11 novih vrtića, pet novih škola, deset novih ambulanti, novi gradski trg, stadion i koncertnu dvoranu, dva nova parka i čitavu mrežu pješačkih i biciklističkih staza. Zanimljivo je da su i Pavić i Gavranović obećavali završetak vodovoda „Crno Vrelo“, na koji još čeka 30.000 stanovnika/ca ove regije.

Jasmin Imamović (SDP), načelnik Tuzle, ispunio je šest od ukupno 17 obećanja, pri čemu je neispunjeno ostalo obećanje o izgradnji gradskog groblja i obećanje o Tuzli kao „pametnom gradu“. Stadion Tušanj se u ovom mandatu gradio prilično sporom dinamikom, a nisu osigurani ni obećani uvjeti za evropske utakmice, dato nakon kampanje, te je ovo obećanje ispunjeno tek manjim dijelom.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije