Kod Srebrenice se nalazi jedno od najvećih antičkih nalazišta u BiH

Radiosarajevo.ba
Kod Srebrenice se nalazi jedno od najvećih antičkih nalazišta u BiH
Na arheološkom lokalitetu Skelani kod Srebrenice radit će se restauracija mozaika iz 4. vijeka nove ere.

Otpravnik poslova ambasade Savezne Republike Njemačke u BiH Christian Sedat i izvršni funkcioner Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine Mirzah Fočo potpisali su danas Sporazum o dodjeli bespovratnih sredstava za projekat preventivne konzervacije mozaika iz 4. vijeka nove ere, koji se nalazi na arheološkom području Skelani u Opštini Srebrenica.

Sredstva u iznosu od 117.349KM (60.000 EUR) obezbijeđena su od strane Ministarstva vanjskih poslova Savezne Republike Njemačke kroz program podrške projektima iz kulture, a projekat će implementirati Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika BiH. Predviđeno trajanje projekta je 12 mjeseci.

Odlukom Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika, Arheološko područje Skelani proglašeno je nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine u novembru 2011. godine.

Rimski grad Malvesiatium, mjesto današnjih Skelana na Drini, bio je značajan privredni i strateški centar koji datira iz doba vladavine cara Vespazijana (oko 70. godine nove ere) i predstavlja jedno od najvažnijih antičkih nalazišta u BiH.

Na ovom mjestu nalaze se ostaci gradske vijećnice, termalnih kupatila, palate, dvije rane hrišćanske bazilike, ciglane i mozaika, kao i značajan broj važnih rimskih spomenika, uključujući brojne natpise u čast lokalnih velikodostojnika. Na ovoj lokaciji se nalazi i oltar koji otkriva identitet legija čija se baza tu nalazila, od kojih su neke, kao npr. legija Gemina, bile među elitnim trupama imperatora.

Tokom arheoloških iskopavanja ovog nalazišta 2008. godine, pronađeno je 40 kvadratnih metara mozaika, koji vjerovatno datiraju iz druge polovine četvrtog vijeka nove ere, dok je u daljim istraživanjima 2015. godine otkriveno još 100 kvadratnih metara očuvanih mozaika.

Glavni zadatak projekta je poduzimanje aktivnosti preventivne konzervacije 140 kvadratnih metara otkrivenih mozaika, koji se nalaze in situ (na mjestu). Ovo nalazište trenutno je pokriveno improvizovanom konstrukcijom, koja nije dovoljna da se osigura njegova zaštita.

Preventivna konzervacija uključuje sve mjere i aktivnosti poduzete s ciljem izbjegavanja ili ublažavanja faktora koji mogu dovesti do razaranja ili potpunog gubitka arheoloških nalaza i materijala. Ona ne može trajno zaustaviti propadanje, ali se njihova dalja degradacija može smanjiti na minimum. Uzimajući u obzir činjenicu da arheološko naslijeđe ima nemjerljivu vrijednost za poznavanje historije društva, potrebno je učiniti sve da bi se obezbijedila dugoročna zaštita ovih lokaliteta. Arheologija nije obnovljiv izvor, ali je potencijal za održiv razvoj jedne zajednice, stoga je važno ne samo zaštititi arheološke lokalitete, već i poboljšati mjere zaštite u skladu sa savremenim principima.

Planirane aktivnosti projekta će se odvijati u dvije faze:
faza: Izrada programa za preventivnu konzervaciju i redovno održavanje lokaliteta.
faza: Natkrivanje mozaika u skladu sa važećim standardima zaštite.

Svi planirani radovi tokom implementacije projekta bit će u skladu s važnim međunarodnim dokumentima: Poveljom za zaštitu i upravljanje arheološkim naslijeđem i Evropskom konvencijom za zaštitu arheološkog naslijeđa, kao i u skladu sa mjerama zaštite utvrđenih odlukom Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika.

 

Do sada je Ambasada Savezne Republike Njemačke u Bosni i Hercegovini, Komisiji za očuvanje nacionalnih spomenika donirala više od 300.000 BAM kao udio u finansiranju sljedećih projekata:
Restauracija manastirske crkve sv. Trojstva – Vozućica,
Restauracija Ali-beg Kapetanović džamije u Vitini,
Konstruktivna sanacija i restauracija glavne kapije na Starom jevrejskom groblju u Sarajevu, i
Konzervatorski i restauratorski radovi u enterijeru Mišćine džamije u Sarajevu.

Projekti u Bosni i Hercegovini realiziraju se u sklopu programa za očuvanje kulturne baštine Ministarstva vanjskih poslova SR Njemačke. Programom za očuvanje kulturne baštine, Njemačka pridonosi očuvanju kulturne baštine u cijelom svijetu još od 1981. godine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije