Sarajevo / Ko može dobiti Šestoaprilsku nagradu i kome je dodjeljivana?

15. 03. 2020. u 16:16:00 B. R.

Shares: 34

Šestoaprilska nagrada je najznačajnije priznanje koje može dobiti pojedinac ili kolektiv od Grada Sarajeva. Nagrada se od 1956. godine dodjeljuje pod jasno određenim  kriterijima.

Kompanije, udruženja građana, grupe od najmanje 200 građana, druga pravna lica, kao i gradonačelnik mogu predložiti kandidate za dobijanje nagrade. Pravno lice ne može predložiti samo sebe za nagradu.

Nagrada se dodjeljuje kao:

"Najviše društveno priznanje za značajna ostvarenja i značajne rezultate rada u oblastima: privrede, nauke i obrazovanja, kulture i umjetnosti, sporta, zdravstva i socijalne zaštite, drugim oblastima rada i stvaralaštva. Bez obzira na godinu ostvarenja, a koji doprinose ukupnom unapređenju, promociji i razvoju grada Sarajeva."

Pod značajnim ostvarenjima se podrazumijeva sljedeće:

"Djela ostvarena u kontinuitetu koja se ocjenjuju kao doprinos razvoju odgovarajuće oblasti, u skladu s kriterijima uobičajenim za konkretnu oblast, a koja doprinose ukupnom razvoju, odnosno promociji grada Sarajeva."

Pojedinac ili kolektiv moraju prihvatiti kandidaturu za Šestoaprilsku nagradu, a da li će je dobiti zavisi od Gradskog vijeća. Ono je to koje tajnim glasanjem donosi konačnu odluku o dobitnicima. Nagradu je moguće dobiti samo jednom. Godišnje se maksimalno može dodjeliti šest nagrada.

Ko je dobio nagradu?

Jedan od najznačajnijih jugoslavenskih slikara Vojo Dimitrijević je prvi pojedinac koji je dobio nagradu – 1956. godine.

Dimitrijević nije jedini umjetnil kojem je dodjeljena Šestoaprilska nagrada. Među njima su: režiser i muzičar Jurislav Korenić, režiseri Hajrudin Krvavac, Bahrudin Bato Čengić, Emir Kusturica, Ademir Kenović i Danis Tanović, pozorišni glumac Boris Smoje, glumci Josip Pejaković, Zijah Sokolović, Nada Đurevska i Emir Hadžihafizbegović, slikari Arfan Hozić, Afan Ramić, Mersad Berber, Ismet Mujezinović i Safet Zec, pjevači Zaim Imamović, Kemal Monteno i Edin Dervišhalidović – Dino Merlin, fotograf Milomir Kovačević Strašni i direktor Sarajevske zime Ibrahim Spahić.

Muzičari i Šestoaprilska nagrada: Od sevdaha do opere

Nagrađeni su i oni koji su promijenili izgled glavnog grada Bosne i Hercegovine poslije Drugog svjetsko rata. To su arhitekti Juraj Najdhart, Živorad Janković, Ognjeslav Malkin, Halid Muhasilović, Ivan i Tihomir Štraus, Ahmed Kapidžić i Hasan Ćemalović.

Za svoj književni rad odlikovani su: Mak Dizdar, Duško Trifunović, Tvrtko Kulenović, Alija Isaković, Derviš Sušić, Abdulah Sidran, Ivan Kordić i Izet Sarajlić. 

Nagrađeni su i naučnici. Među njima i osnivač jednog od najjačih jugoslavenskih preduzeća Energoinvest Emerik Blum, historičari Vladimir Dedijer, Herta Kuna, Bakir Tanović i Enver Redžić, filozofi Muhamed Filipović i Arif Tanović, genetičar Ljubomir Berberović, profesor na Pravnom fakultetu u Sarajevu Zdravko Grebo, te inžinjer i bivši predsjednik Akademije nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine Božidar Matić.

Ljekari Abdulah Nakaš, Faris i Ismet Gavrankapetanović, kao i Zehra Dizdarević su dobili Šestoaprilsku nagradu za doprinos zdravstvu.

Čast da budu nagrađeni imali su one koje zovu najboljim ambasadorima zemlje – sportisti. Između ostalog, to su bili fudbaleri Josip Katalinski, Safet Sušić, Ivica Osim i Edin Džeko, košarkaši Mirza Delibašić, Žarko Varajić i Nenad Marković, predsjednik Međunarodnog olimpijskog komiteta od 1980. do 2001. Juan Antonio Samaranch i sportski strijelac Nedžad Fazlija.

Šestoaprilska nagrada je dodjeljivana za političko djelovanje. Za svoje političko djelovanje dobili su je gradonačelnici Sarajeva Anto Sučić i Uglješa Uzelac, Rato Dugonjić, Nađa Biser-Taso, Adil Zulfikarpašić, Bogić Bogićević i Tatjana Ljujić Mijatović. 

Ovo  odlikovanje za učešće u odbrani bosanskohercegovačke prijestolnice od agresora od 1992. do 1995. dobili su pripadnici Armije Republike Bosne i Hercegovine Dragan Vikić i Jovan Divjak.

Za novinarski rad je nagrada dodjeljena, između ostalog, Senadu Hadžifejzoviću.

Spomenute osobe su samo neke koje su dobile najznačajnije priznanje Grada Sarajeva. Od 70-ih do 90-ih godina veliki broj Šestoaprilskih nagrada su dobili različiti kolektivi – preduzeća, javne institucije i ustanove i drugi. Do 90-ih godina prošlog vijeka nije bilo ograničeno koliko se ovih nagrada može dati u toku godine. Od 1992. do 1997. nagrada nije dodjeljivana.

Šestoaprilska nagrada 2020. godine

Ove sedmice je Gradsko vijeće Sarajeva odlučilo da nagradu dobiju bivši rektor Univerziteta u Sarajevu Faruk Čaklovica, akademik Mirko Pejanović i Alija Braco Hadžiosmanović u, kako je navedeno iz Grada, oblasti sporta.

U oblasti zdravstva i socijalnog rada nagradu je dobio Merhamet.

Tajno glasanje: Šestoaprilsku nagradu dobio i Alija Braco Hadžiosmanović

Na sjednici Gradskog vijeća održanoj 11. marta nije donijeta odluka ko će primiti nagradu za doprinos kulturi.

Jedan od autora pjesme, koju mnogi doživljavaju kao himnom glavnog grada, Sarajevo ljubavi moja Alija Hafizović i muzičar Želimir Altarac Čičak nisu dobili dovoljan broj glasova.

NEMA KOMENTARA