Ko će na Pantovčak – odlučit će glasači Miroslava Škore!

Radiosarajevo.ba
Ko će na Pantovčak – odlučit će glasači Miroslava Škore!
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL / Miroslav Škoro

Ko će na Pantovčak? Da li će tamo ostati aktuelna hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović ili će novi stanovnik tzv. Predsjedničkih dvora biti bivši premijer Zoran Milanović?

Piše: Faruk Vele 

Dilemu predsjedničkih izbora u susjednoj Hrvatskoj, po svemu sudeći, 5. januara 2020. godine odlučit će simpatizeri poznatog hrvatskog pjevača Miroslava Škore, koji, za razliku od Milanovića i Gabar-Kitarović, nije prošao u drugi krug. 

Nije to nevažno pitanje za Bosnu i Hercegovinu. Odnosi BiH i Hrvatske u vrijeme mandata Grabar-Kitarović dosegli su najnižu razinu od rata. 

Država Evropske unije s kojom dijelimo granicu od oko hiljadu kilometara, itekako utječe na odnose u regionu. Hrvatska će početkom 2020. godine po prvi put predsjedavati EU. 

Relativni pobjednik 

"U pravu ste, Škorini glasači u dobroj mjeri jesu glasači koji su na prethodnim izborima glasali za HDZ, odnosno pred pet godina za Kolindu Grabar-Kitarović", govori nam politolog i ugledni politički analitičar iz Hrvatske Davor Gjenero. 

Grabar-Kitarović: Idemo na pobjedu, trebam glas svakoga od vas

Kolinda Grabar-Kitarović, koja ide u drugi krug predsjedničkih izbora u Hrvatskoj, zajedno sa Zoranom Milanovićem, pojavila se u svom izbornom štabu. U obraćanju nakon objave prvih rezultata, ona je kazala da je ovo bila "bitka deset na jednu". "Sada se moramo skupiti svi i idemo na pobjedu", kazala je Grabar-Kitarović, zahvaljući stranci, svom timu...

"Naravno, u drugom krugu aktualna predsjednica neće uspjeti privući glasove svih onih koji su u prvom krugu glasali za Miroslava Škoru, jer će dio tih glasača otići u apstinenciju, a dio će ih protestno čak glasati na Milanovića. Radi se o glasačima s desne margine HDZ-ova polja, koji su razočarani centrističkom politikom Vlade Andreja Plenkovića, a cilj njihove pobune nije aktualna predsjednica nego Plenković", govori nam Gjenero. 

Ugledni hrvatski novinar, odnedavno komentator zagrebačkog Večernjeg lista Denis Romac izjavio je ranije za Radiosarajevo.ba da rezultati prvog kruga predsjedničkih izbora u Hrvatskoj, svakako, predstavljaju određeno iznenađenje, s obzirom na to da se najavljivala pobjeda aktuelne predsjednice Kolinde Grabar Kitarović u prvom krugu. 

"Nakon jedne od najapsurdnijih predsjedničkih kampanja u povijesti hrvatske demokracije, aktualna je predsjednica u svim anketama bila u blagom vodstvu, iako se razlika između nje i Milanovića stalno smanjivala. Očito da aktualna predsjednica nije zaustavila taj trend ni nakon nedavne televizijske debate, iako se pred nacionalnim televizijskim auditorijem pojavila u relativno pristojnom izdanju. Iako je Kolinda Grabar Kitarović bila favoritkinja ovih izbora, u ovom se trenutku ona bori za opstanak na Pantovčaku, za što je sama kriva", rekao je Romac. 

Premda je, objašnjava Romac, Grabar-Kitarović proteklih pet godina predsjedničkog mandata potrošila kao da je stalno u predsjedničkoj kampanji, "taj se kapital brzo potrošio". 

Prva izjava Zorana Milanovića nakon pobjede u prvom krugu

"Iza nje je predsjednički mandat iz kojeg je teško izvući bilo što opipljivo. Njezin glavni protukandidat u prvom krugu bio je Miroslav Škoro, s kojim se borila za isti dio biračkog tijela, što je pak olakšalo poziciju Milanoviću u prvom krugu. Škoro je bio kandidat koji je nudio promjene, dok je Kolindu optuživao da je samo marioneta premijera Plenkovića, a Plenkovića da je predstavnik "briselske politike" i da nije istinski hadezeovac", ističe on. 

Udar na Plenkovića

Ipak, smatra Gjenero, jasno je da će aktualna predsjednica daleko lakše proširiti svoje političko polje. 

"A evidentno je da će joj se u drugom krugu u kampanji angažirano priključiti vođe stranačke desnice, koji su u prvom krugu bili manje angažirani, upravo da bi predsjedniku svoje stranke pokazali svoje značenje. Njihov cilj nije da Grabar-Kitarović ne dobije drugi predsjednički mandat, njihov cilj nije bio ni to da Škoro uđe u drugi krug, nego im je cilj oslabjeti premijera, pred unutarstranačke izbore u svibnju iduće godine. To su u dobroj mjeri uspjeli, a da je Škoro eliminirao Grabar-Kitarović iz drugog izbornog kruga, to bi vjerojatno dovelo do zaoštravanja sukoba u HDZ-u odmah sada, a vjerojatno i do raskola stranke. Ovako je prividni mir sačuvan, a glavni napad desnice na umjerenog Plenkovića odgođen do svibnja iduće godine", smatra Gjenero. 

Milanović je to vješto iskoristio u prvom krugu, a može li mu to donijeti prevagu 5. januara, znat ćemo za dvije sedmice. 

"Ali 'odmetnuti' birači HDZ-a, koji su u prvom krugu glasali za Škoru, mogli bi odlučiti i o konačnom pobjedniku. Naime, sada je najvažnije pitanje hoće li Škorini birači, ipak, podržati Kolindu kao kandidatkinju desnice u drugom krugu protiv Milanovića ili je raskol unutar desnice toliki da će možda barem jedan dio tih birača apstinirati. Bez većine tih glasova, naime, Kolinda Grabar Kitarović ne može pobijediti u drugom krugu", zaključio je Romac.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije