Kanton Sarajevo preuzeo obavezu finansiranja rada Sigurne kuće

0
Radiosarajevo.ba
Kanton Sarajevo preuzeo obavezu finansiranja rada Sigurne kuće
Vlada KS / Prvulović i Mujezinović potpisale Sporazum

Ministrica za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice Kantona Sarajevo Ivana Prvulović i direktorica Fondacije lokalne demokratije Jasmina Mujezinović potpisale su Sporazum o smještaju socijalno ugroženih osoba žrtava nasilja u porodici u Sigurnu kuću - Sklonište za zlostavljane žene i djecu.

„Vlada Kantona Sarajevo je donijela odluku da Kanton Sarajevo preuzme na sebe obavezu finansiranja rada Sigurne kuće, kao vida zbrinjavanja žrtve nasilja koje podrazumijeva fizičku zaštitu i psihosocijalnu podršku. Snažno smo opredijeljeni za borbu protiv nasilja u porodici. Kroz Koordinaciono tijelo za prevenciju, zaštitu i borbu protiv nasilja u porodici u Kantonu Sarajevo ćemo i dalje razvijati multisektorsku saradnju kako bismo postigli najbolje rezultate.

Za odluku o finansiranju Sigurne kuće smo bili dodatno podstaknuti alarmantnim podacima o porastu nasilja u porodici od početka pandemije“, istakla je ovom prilikom ministrica Prvulović.

Postupak protiv sutkinje Lejle Numanović iz Gradačca zbog prepisivanja dijelova iz druge odluke

Postupak protiv sutkinje Lejle Numanović iz Gradačca zbog prepisivanja dijelova iz druge odluke

Sigurna kuća je poseban vid skloništa u koje se privremeno zbrinjava žrtva nasilja u porodici radi osiguranja fizičke zaštite i ostvarivanja prava i interesa žrtve nasilja u porodici, bez straha i opasnosti po život.

Sigurna kuća, osnovana od strane Fondacije lokalne demokratije 2000. godine, je jedina sigurna kuća na području Kantona Sarajevo u okviru koje se permanentno odvijaju tri servisa:

- sklonište za žene i djecu žrtve nasilja u porodici,
- sklonište za djevojke žrtve seksualnog zlostavljanja, incesta, silovanja, nasilja u porodici i drugih oblika nasilja, a od 2002. godine odnosi se na zaštitu djevojaka starosne dobi između 12 i 18 godina,
- SOS crvena linija, telefon za prijavu i reagovanje na nasilje u porodici.

Odredbama Zakona o zaštiti od nasilja u porodici („Službene novine Federacije BiH“, broj: 20/13) je propisano da se sredstva za finansiranje privremenog zbrinjavanja žrtve nasilja u sigurnoj kući osiguravaju iz budžeta kantona u iznosu od 30% i budžeta Federacije Bosne i Hercegovine u iznosu od 70%.

Obzirom da se iz budžeta Federacije Bosne i Hercegovine ne obezbjeđuju sredstva u propisanom iznosu, Vlada Kantona Sarajevo je odlučila obezbijediti finansiranje Sigurne kuće za žrtve nasilja u Kantonu Sarajevo u stopostotnom iznosu i na taj način osigurala njeno nesmetano funkcionisanje i rad, navodi se u saopćenju Vlade KS. 

SOS Crvena linija - undefined

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije