Kanton Sarajevo: Predstavljena Strategija za razvoj nauke u periodu 2024-2027. godina

1
Radiosarajevo.ba
Kanton Sarajevo: Predstavljena Strategija za razvoj nauke u periodu 2024-2027. godina
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / S današnje prezentacije

U organizaciji Ministarstva za nauku, visoko obrazovanje i mlade Kantona Sarajevo danas, 15. januara, upriličena je prezentacija Strategije za razvoj nauke Kantona Sarajevo 2024-2027. godina.

Kako je naglašeno, cilj Strategije je stvaranje metodološkog okvira za unaprjeđenje nauke, istraživanja i inovacija, kako bi se podstakao ekonomski rast Kantona Sarajevo. Ovim dokumentom i njegovom implementacijom otvaraju se i nove mogućnosti prosperiteta akademske zajednice, kroz kandidatski status Bosne i Hercegovine za pristupanje EU.

Projekt pripreme i izrade Strategije realizovalo je pomenuto kantonalno ministarstvo, uz podršku UNDP projekta "Boljom upravom do bržeg ekonomskog rasta" (EGG2).

Pogledajte kako su radnici KJKP Rad dizali parkirana vozila ispred kontejnera

Pogledajte kako su radnici KJKP Rad dizali parkirana vozila ispred kontejnera

Izrada Strategije, kako su poručili s današnje prezentacije, zasnivala se na participativnom pristupu što je iziskivalo uključivanje različitih sudionika s ciljem postizanja konsenzusa oko ključnih prioriteta i aktivnosti na razvoju snažnog i održivog inovacijskog sistema u Kantonu Sarajevo.

Kako bi kreirali uspješnu Strategiju, po riječima ministrice za nauku, visoko obrazovanje i mlade KS, prof. dr. Adne Mesihović, pored članova Savjeta za nauku u Kantonu Sarajevo u proces izrade dokumenta uključena je i Ekspertska radna grupa koja je osigurala da proces strateškog planiranja bude u potpunosti usklađen s ciklusom strateškog planiranja i metodologijom propisanom relevantnim regulatornim okvirom.

"Strategija razvoja nauke u Kantonu Sarajevo za period od 2024. do 2027. godine predstavlja zajedničku viziju unapređenja nauke u Kantonu Sarajevo i dokument je koji daje strateške smjernice i plan djelovanja za razvoj naučnoistraživačke i istraživačkorazvojne djelatnosti u Kantonu Sarajevo, s ciljem prosperitetnog razvoja nauke, istraživanja, obrazovanja i privrede. Ja bih se zaista zahvalila svima na predanom radu u prethodnoj godini, znajući da su unijeli svoje znanje, stručnost, kao i entuzijazam u proces izrade Strategije za nauku Kantona Sarajevo, a što je rezultiralo jednim sveobuhvatnim i vizionarskim dokumentom. Sveobuhvatnim, zato jer su strateški ciljevi, prioriteti i mjere razrađeni s različitih aspekata, od jačanja naučne infrastrukture, ljudskih potencijala, podrške finansiranju nauke kroz uspostavljanje uređenog i institucionaliziranog sistema, uspostavljanjem Fonda za nauku, do, sa druge strane, bliskom saradnjom s privredom, povezivanjem obrazovanja, nauke i potreba privrede, kao i regulisanjem pitanja intelektualnog vlasništva i inovativnosti. Strategija je i vizionarska jer daje svima jasnu sliku gdje vidimo nauku u Kantonu Sarajevo u naredne četiri godine, ali i kasnije”, nevela je ministrica Mesihović.

Adna Mesihović
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba: Adna Mesihović

Predstavljajući Strategiju, predsjednik Ekspertne radne grupe za izradu Strategije, prof.dr. Naris Pojskić naglasio je da su najveći izazovi u kreiranju ovog dokumenta ograničena finansijska sredstva za razvoj nauke koja mogu biti problem i u procesu njene održivosti. Nadalje, smatra da globalna konkurencija u naučnim inovacijama zahtijeva stalno prilagođavanje, inovacije i modernizaciju istraživačke infrastrukture, kako bi išli ukorak s ostalim evropskim visokoškolskim ustanovama. Dodatni problem u našem okruženju predstavlja politička fragmentacija koja značajno može utjecati na provedbu kreirane Strategije.

Kroz implementaciju prioriteta i mjera navedenih u Strategiji značajno će se se doprinijeti unapređenju akademske zajednice putem jačanja naučne infrastrukture i ljudskih kapaciteta, te nabavke esencijalne opreme za naučno istraživanje kroz sredstva obezbjeđena budžetom Kantona Sarajevo. Pored toga, biće uspostavljen sistemski pristup održavanju i nadogradnji postojećih naučnoistraživačkih objekata, poticaj privatnog sektora na ulaganje u nauku kroz javno-privatna partnerstva, razvoj i zapošljavanje talenata, partnerstva i transfer znanja i tehnologija kroz umrežavanja, poticanjem preduzetništva i start-up aktivnosti, te zaštitu intelektualnog vlasništva.

Nakon usvajanja Strategije i Akcionog plana, Ministarstvo za nauku, visoko obrazovanje i mlade KS će kreirati trogodišnje i sve godišnje akcione planove koji će prema postavljenim mjerama detaljno razraditi projekte i aktivnosti koji će biti implementirani i doprinijeti realizaciji strateških mjera.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije