Promovisana edicija "Historija Bosne i Hercegovine": Djelo na kojem je radilo 47 doktora nauka

3
AA
Promovisana edicija "Historija Bosne i Hercegovine": Djelo na kojem je radilo 47 doktora nauka
FOTO: AA / Promocija edicije u Vijećnici

U Sarajevu je večeras svečano promovirana edicija Historija Bosne i Hercegovine, izdanje u šest tomova Instituta za historiju Univerziteta u Sarajevu (UNSA), koje predstavlja prvu institucionalnu historiografsku sintezu u postdejtonskoj Bosni i Hercegovini.

Riječ je o generacijskom projektu, kako ga autori nazivaju, na kojem su aktivno radili posljednje dvije i pol godine, a posebna vrijednost djela je svakako to što su ga pisali domaći autori, odnosno 47 doktora nauka, devet urednika, a stručno mišljenje na rukopis dalo je 11 recenzenata.

Glavni i odgovorni urednik izdanja i direktor Instituta za historiju UNSA Sedad Bešlija istakao je da se pola vijeka čekalo na sintezu historije Bosne i Hercegovine.

"Da svi budemo jedno": Nacionalni molitveni doručak u Parlamentu BiH, jedan od domaćina Magazinović

"Da svi budemo jedno": Nacionalni molitveni doručak u Parlamentu BiH, jedan od domaćina Magazinović

"Najveća vrijednost edicije je u činjenici da do sada u historiji istraživanja u BiH nismo imali sintetizirano, zaokruženo znanje o prošlosti naše domovine Bosne i Hercegovine. Prvi put Institut za historiju Univerziteta u Sarajevu, zajedno sa mnogim autorima i saradnicima iz 17 institucija iz cijele države, uhvatili smo se u koštac ovakvog projekta. Danas sa zadovoljstvom predstavljamo javnosti da smo došli do kraja", kazao je Bešlija.

Ističući da edicija uključuje sva saznanja o historiji BiH od prahistorije do recentne prošlosti do Dejtonskog sporazuma.

Bešlija je ovom prilikom pohvalio rad Instituta za historiju u proteklim godinama te je kazao da u toj ustanovi godišnje imaju više od osam izdanja.

"Važno je pratiti zvanične naučnoistraživaćke institucije, a Institut za historiju već 64 godine bdije nad tim naučnim standardima i na taj način pristupa prošlosti. Svjedoci smo da ima svakakvih pristupa, a najgori su oni mitološki, koji zbunjuju i struku i opću čitalačku publiku", zaključio je Bešlija.

Viši naučni suradnik Instituta za historiju i jedan od autora i urednika ove edicije Dženita Sarač Rujanac istakla je da je već decenijama postojala potreba za sintezom i pristupačnom historijom BiH koja će dati odgovore na otvorena pitanja, a da je to upravo ova edicija.

"Prva sintetizirana historija BiH je zaista kapitalni projekt i mi smo imali cilj da napišemo sintezu koja će biti pristupana svima. Ta sinteza se zasniva na dosadašnjim istraživanjima i neka je sublimacija naših dosadašnjih saznanja o našoj bližoj i daljoj prošlosti. Ovo je rezultat višegodišnjeg, akumuliranog saznanja o našoj prošlosti. Mislim da smo ovaj put uspjeli u našoj nakani", kazala je Sarač Rujanac.

Naglasila je da ova edicija uključuje sve epohe, uključujući i 90-te godine prošlog stoljeća sa novim podacima koji su inkorporirani u ovo kapitalno djelo.

Enes Dedić, jedan od autora i urednika edicije je istakao da je značaj djela u tome što u BiH do sada nije postojala naučno utemeljena studija koja bi predstavljala kompletan historijski razvoj na prostoru BiH.

"Historija BiH je pisana u okviru manjih edicija, ali najčešće se radilo o tome da je nisu pisali historičari koji se primarno bave historijom BiH, već je to bio najčešće plod pokušaja stranaca da pišu historiju BiH. Jedno od tih izdanja su pisali ljudi koji nisu historičari, ali je u javnosti imalo odjek zato što ranije nije bilo nekih ukoričenih sinteza i misli o razvoju politike, društva i ekonomije na ovim prostorima", kazao je Dedić.

Ističući da je značajno i to da je ediciju pisalo toliko stručnjaka sa ovih prostora i što je edicija domaći proizvod koji se tako dugo čekao.

U etničkom i nacionalnom smislu, ono što javnost u Bosni i Hercegovini može svakako više zanimati, u projekat su uključeni autori iz svih etničkih skupina u Bosni i Hercegovini.

Očekuje se da će svim zainteresiranim ovo djelo biti dostupno do kraja januara, a već ga je moguće naručiti na web-shopu Instituta za historiju ili putem e-maila, dok će do kraja godine narudžbe biti moguće po promotivnoj cijeni od 200 KM.

Edicija se sastoji od šest tomova (oko 2.250 stranica) naslovljenih: "Prostor Bosne i Hercegovine u prahistoriji i antici, "Srednjovjekovna Bosna", "Bosna u osmansko doba", "Bosna i Hercegovina u austrougarsko doba", "Bosna i Hercegovina u 20. stoljeću (1918-1945) i "Bosna i Hercegovina u 20. stoljeću (1945-1995)".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije