Kako sačuvati crkvu Uspenja Presvete Bogorodice u Travniku

Fena
Kako sačuvati crkvu Uspenja Presvete Bogorodice u Travniku
Potpredsjednica Federacije BiH Melika Mahmutbegović posjetila je danas crkvu Uspenja Presvete Bogorodice u Travniku.

Ona je sa travničkim parohom Goranom Živkovićem razgovarala o načinima zaustavljanja urušavanja ovog nacionalnog spomenika BiH, izgrađenog 1852. godine.

 Mahmutbegović je novinarima kazala da pravoslavna crkva u Travniku nije samo vjerski objekt, nego spomenik koji svjedoči o bogatstvu bh. kulture i povijesti, naglašavajući kako je u interesu cijele zajednice da se aktivno uključi u njezino spašavanje.

"Očuvanje ovog bogatstva je obveza svih naroda, bez obzira na nacionalnu i vjersku pripadnost", kazala je Mahmutbegović, obećavajući financijsku pomoć u okviru mogućnosti svoga proračuna, kao i da će od entitetskih vlada i svih nadležnih instutucija zaražiti da se uključe u očuvanje pravoslavnog hrama u Travniku. 

Ističući da je crkva u Travniku u vrlo lošem stanju, paroh Goran Živković je podsjetio da je bila nužna sanacija njezinih temelja, ali da time nužni radovi nisu završeni.

Živković je naglasio da vlaga u crkvi ugrožava, kako ikonostas koji je jedinstven u BiH, tako i ikone poznatog akademskog slikar Romana Petrovića.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije