Kako je umrla Sanela iz Sarajeva: Od izlječive dijagnoze do smrti uz savjete 'gurua'

5
Radiosarajevo.ba
Kako je umrla Sanela iz Sarajeva: Od izlječive dijagnoze do smrti uz savjete 'gurua'
Foto: BIRN BiH / Razgovori iz Sanelinog mobitela

Tri godine nakon što su joj ljekari otkrili leukemiju i dali velike šanse za preživljavanje uz odgovarajuću terapiju, Sanela Memić-Vrcić preminula je u sarajevskoj bolnici. Od otkrivanja bolesti do posljednjeg dolaska u bolnicu, ova doktorica stomatologije je intenzivno komunicirala s grupom osoba čiji član joj je govorio da zanemari preporuke ljekara za liječenje u bolnici.

Najmanje dvije osobe iz grupe ranije su osuđivane, između ostalog i za prevaru, a firma njenog najistaknutijeg člana za porez duguje više od milion maraka.

U tom periodu Sanela je sve češće komunicirala s Pavom Šarcem iz Tomislavgrada. Ona ga je oslovljavala kao “učitelja” čiji savjeti joj mogu pomoći da se izbori s leukemijom, piše BIRN - Detektor.ba.

Za manje od pola godine gotovo svakodnevne komunikacije, Šarac je osjetio da se toliko zbližio sa Sanelom da je bio slobodan u poruci tražiti pozajmicu od 30.000 KM da kupi novi auto. To nije bio jedini put da je on u porukama govorio o novcu. Istraživanje BIRN-a BiH također je pokazalo da Sanela nije bila jedina osoba kojoj je Šarac nudio pomoć. Jedna od dvije osobe koje se spominju u porukama preminula je poput Sanele.

Šarčeve poruke njoj uključivale su savjete o liječenju. Jedan od njegovih uslova je bio da mu bude potpuno predana, da mu vjeruje i da se paralelno ne liječi kod ljekara, tvrdeći da joj oni nisu prijatelji.

Razgovori iz Sanelinog mobitela - undefined

Foto: BIRN BiH: Razgovori iz Sanelinog mobitela

Zbog takvih poruka i onoga čemu je svjedočila, njena sestra Vanesa Beganović je novinarima BIRN-a Bosne i Hercegovine ustupila sadržaj poruka iz Sanelinog telefona. Prema njihovom sadržaju, Šarac je sa Sanelom najčešće komunicirao putem aplikacije WhatsApp kroz glasovne ili video poruke. U njenom telefonu veliki broj ovakvih poruka i videa je izbrisan iz komunikacije. BIRN BiH nije mogao potvrditi da li je poruke izbrisala Sanela ili Šarac, ali tekstualne poruke koje su ostale u telefonu otkrivaju važan dio događaja tokom odustajanja od liječenja i smrti od bolesti za koju je Sanela Vrcić imala znatne izglede za preživljavanje.

Nadriljekarstvo odnosno neovlašteno bavljenje liječenjem bez odgovarajuće stručne spreme koje završi smrću kažnjivo je u Federaciji sa do 12 godina zatvora.

Pavo Šarac odbio je govoriti za ovu priču. Šarac je izdržavao kaznu zatvora i firma u kojoj je suvlasnik ima milionski poreski dug, a Pavelka je ranije osuđivan zbog prevare.

Razgovori s njene dvije sestre, doktoricom koja ju je liječila i radnom kolegicom dopunjavaju priču o ulozi Pave Šarca u liječenju koje je završilo smrću.

Vanesa kaže da je odlučila podijeliti poruke iz Sanelinog mobitela i govoriti za ovu priču zbog svih koji bi se u budućnosti mogli naći u sličnoj situaciji kao njena sestra u komunikaciji s grupom koja ju je savjetovala.

"Meni je cilj ovog našeg razgovora da ih zaustavim, pa koliko god budemo mogli", kaže ona.

Prisjeća se da je njenoj sestri leukemija dijagnosticirana krajem 2017. godine.

Doktorica iz Cazina Mirsada Murić kaže da je leukemija pronađena u ranoj fazi, još uvijek prerano za transplantaciju. Ona je preporučila da prati svoje nalaze i u pravom trenutku uradi transplantaciju koštane srži.

Murić ju je uputila na liječenje kod doktorice u Zagreb, koja joj je preporučila transplantaciju koštane srži za nekoliko mjeseci.

“Ona [joj] je garantirala da će to biti faktički 99 do 100 posto izlječenje, jer se uhvatila bolest u toj fazi u kojoj je bilo moguće izlječenje”, objašnjava doktorica Murić.

Razgovori iz Sanelinog mobitela - undefined

Foto: BIRN BiH: Razgovori iz Sanelinog mobitela

U novembru 2018. godine Sanela je dobila preporuku za transplantaciju.

“Doktorica Mirsada tad kaže: ‘Sanela, sad je vrijeme.’ U tom momentu se događaju dvije stvari – vrijeme je za transplantaciju i događa se Pavo Šarac i Adisa Porobić”, kaže Vanesa i dodaje kako je nalaz u Zagrebu pokazao akutnu leukemiju.

“Dvije tablete je bio plan terapije, dvije tablete da popije i bit će spremna za transplantaciju. Kada doktor da i 50 posto, to su velike šanse, ali 97 posto je već u glavi 100 posto šansa, sestra mi ostaje živa”, priča kroz suze Vanesa.

Prema sjećanju sestara, radne kolegice i arhivi poruka iz njenog mobitela, Sanela je u tome periodu prvo upoznala Adisu Porobić, kao pacijenticu koja ju je upoznala s Pavom Šarcem. Adisa Porobić odbila je razgovarati za ovu priču.

Prema Vanesinom prepričavanju, ona se sjeća da joj je Šarac predstavljen kao guru koji liječi pacijente poput nje, ali samo ukoliko ti pacijenti imaju posebnu energiju koju on može osjetiti. Poruke s njim su počele krajem 2018. godine. U njima joj on obećava promjenu života u potpunosti, kao i fizičko i psihičko “čišćenje”.

U porukama joj govori da je sve u njenoj glavi i mislima, te da nije bolesna kao što to nalazi i ljekari tvrde. Kada je u januaru 2019. godine krenula u Zagreb da uradi nalaze prije nego što joj bude određena terapija, Šarac joj u porukama govori da je vidljivo bolje i umanjuje značaj terapije.

“Je*eš nalaze i terapiju”, piše on u poruci i u nastavku dopisivanja dodaje kako je “istina da naša terapija djeluje i u prošlosti”.

Njih dvoje su se, prema prepisci iz poruka, viđali skoro svake sedmice u Sarajevu, ali i u Tomislavgradu.

U januaru 2019. godine, nakon dodatnog pogoršanja nalaza, Šarac nastavlja u porukama da ponavlja kako mora misliti pozitivno o zdravlju i da će tako i biti zdrava. Šarac počinje upućivati na knjige za koje tvrdi da će joj pomoći da počne svijet gledati drugačije. Polako uvodi svoje saradnike u konsultacije o liječenju.

Tvrdi joj da u stanu u kojem živi postoji loša energija zbog koje je bolesna, dovodeći joj osobu koja to dokazuje viskom, pa se ona iseljava iz stana i odlazi u podstanare. U novom stanu, Šarac kroz poruke preporučuje instaliranje ploča koje štite od loše energije. U porukama preporučuje i osobu koja će to uraditi i objašnjava gdje i kada da je s mužem sačeka u Sarajevu.

Sanelin suprug Edo Vrcić nije želio govoriti za ovu priču.

Razgovori iz Sanelinog mobitela - undefined

Foto: BIRN BiH: Razgovori iz Sanelinog mobitela

Tokom 2019. godine Sanela prestaje odlaziti ljekarima i kontrolisati nalaze. Stanje joj se pogoršava, a sestre je mole da se nastavi liječiti i uradi transplantaciju.

"Ja vjerujem da ti ljudi imaju tu moć manipulacije da uvjere bolesne ljude da su dobro (…) i da taj hematom stvarno drugačije vide, jer je njoj Nada, homeopatkinja, rekla da je hematom odlična stvar koja joj se može dogoditi i da kroz hematom izlazi leukemija. Možda je ona zaista vidjela taj hematom kao izlječenje, možda su joj zaista toliko oprali mozak, toliko isprali mozak, da je zaista tako vidjela kako joj kažu", priča Vanesa.

Još jedna od osoba koje se spominju u porukama jeste Pavel Pavelka, prodavač vulkanskih minerala, ranije osuđivan za prevaru. On je Saneli prodavao razne preparate za imunitet, kreme, prah i druge. Novinarima BIRN-a BiH je kazao da on ne liječi nikoga i da samo prodaje preparate odobrene od ministarstva zdravstva, te da je Sanela zajedno sa ostatkom porodice to kupovala.

Adisa Porobić bila je prvo pacijentica u stomatološkoj ordinaciji, a kasnije i član tima koji se spominje u porukama. Vlasnica ordinacije u Sarajevu u kojoj je Sanela radila, Azra Kulenović je potvrdila da je Adisa bila njena pacijentica, ali da je prestala dolaziti kada se Sanelino stanje pogoršalo i kada je preminula, iako su očekivali njen dolazak, piše BIRN - Detektor.ba.

Ona je bila Sanelin mentor kroz cijeli proces “liječenja”, a između ostalog, ona joj je pravila natalnu kartu i čitala horoskop. Prema porukama u koje su novinari BIRN-a BiH imali uvid, Adisa je bila “posrednica” koja je dovodila “pacijente” Pavi Šarcu i drugim saradnicima. U razgovoru s Pavom i Adisom, Sanela je, na njihove preporuke, na modrice koje je dobijala po tijelu zapisivala brojeve, jer su joj kazali da će joj pomoći.

Adisa je novinarima tokom poziva rekla da se ne osjeća odgovornom niti prozvanom i da nije u prilici razgovarati, dodavši da će “eventualno” ona nazvati nazad. Ona nikada nije pozvala novinare BIRN-a BiH.

Prema zvaničnom online registru kompanija, na ime Pave Šarca, sa istom adresom u Tomislavgradu koja se navodi u porukama, registrovano je više kompanija – "Brišnik", “Briget”, “Mik” za proizvodnju građevinskih okova Kupres, te “Indra-eko”.

Prema uvidu u poslovne knjige ovih kompanija, njihova ukupna vrijednost je milionska, ali prema podacima Poreske uprave Federacije, firma “Mik”, u kojoj je suvlasnik, ima poreski dug veći od milion maraka. U maju 2021. godine novinari BIRN-a BiH nisu u kući pronašli Pavu, ali on je u telefonskom razgovoru pristao na susret u Livnu.

Ispred kafića koji je sam odabrao, novinare je čekao mršavi muškarac duge kose i brade.

Tokom ovog razgovora on je odbio zvanično razgovarati za ovu priču i zabranio bilo kakav način snimanja.

Posljednji razgovor koji je pronađen u Sanelinom telefonu  - undefined

Foto: BIRN BiH: Posljednji razgovor koji je pronađen u Sanelinom telefonu

Nakon kratkog poboljšanja, od polovine 2020. godine Sanelino stanje se znatno pogoršava, na što se žali Šarcu. U tom periodu, broj njegovih poruka je manji, i prema njihovom sadržaju, on rjeđe dolazi u Sarajevo, zbog čega ga ona moli da se javlja. U augustu se žali na zdravstvene poteškoće, ali joj Šarac govori da se hladi mokrim oblogom i pije dosta tekućine.

Kada je, nakon bolova i temperature, smještena na odjel hematologije u sarajevskoj bolnici sa vrlo lošom krvnom slikom, Šarac u porukama nastavlja da je ubjeđuje kako joj on i ostatak tima pružaju podršku izvana i da će brzo izaći vani i biti bolje.

Na njeno pitanje da li joj se leukemija vratila, on je ubjeđuje da će “opet biti dobra”. U jednoj od poruka on govori da je bolnica neprijateljsko okruženje i da joj doktori ne mogu biti prijatelji.

Krajem septembra 2020. godine, kada je bila u bolnici, Šarac analizira njeno zdravstveno stanje i poručuje da su Adisa, Pavel, Meliha i on došli do zaključka da ona ne dozvoljava pristup sebi.

Uprkos njenim molbama da je nazove i da razgovaraju, broj poruka je u arhivi na telefonu manji nego prije.

Ona u porukama dva posljednja dana septembra 2020. godine traži od njega da se čuju. Prema sadržaju iz telefona, to su posljednje poruke sa Šarcem. Sanela je nekoliko dana kasnije preminula u bolnici, nakon 40 dana liječenja.

Kompletan tekst čitajte na OVOM linku. 

Riječ psihologinje

Momenat u kojem se pacijentima saopštavaju dijagnoze bolesti od koje boluju jeste najranjiviji trenutak s kojim se čovjek suočava, objašnjava psihologinja Dželila Mulić-Čorbo. Zdravstveni sistem u BiH ne posvećuje dovoljno psihološke podrške pacijentima suočenima sa smrtonosnim bolestima, što često može biti razlog za odlazak kod nadriljekara, dodaje ona.

“To je, ustvari, toliko ranjiv prostor, nikad se tako osoba ne osjeća ranjivom kao u tom trenutku. Sve što se događa poslije toga jeste ustvari nešto što je jako važno”, kaže Mulić-Čorbo dok objašnjava kako nadriljekarima ranjiva faza pacijenta “otvara prostor u njihove živote” gdje im mogu davati “odgovore na njihove potrebe”.

Nijedna oboljela osoba nije imuna na ranjivost jer ne zna kako će se njihov organizam ponašati u trenutku kada im se saopšti takva vijest i koliko će vjere imati u nadriljekarstvo.

“Možemo svi biti žrtve manipulatora, samo je pitanje kad će manipulator iskoristiti naš ranjivi prostor, i kada iskoristi to, to vam je to i svi smo podložni tome”, kaže ona.

Grupa osoba koje se spominju u porukama između Šarca i Sanele kao učesnici u njenom liječenju, nije željela govoriti za ovu priču. BIRN BiH je od ljekarskih komora u BiH tražio potvrdu da li je neko iz grupe član, ali se u svim odgovorima koji su dostavljeni navodi kako nemaju evidenciju s njihovim imenima. BIRN nije mogao dobiti na uvid da li oni posjeduju medicinsko obrazovanje ili licence. Slični podaci nisu dostupni na internetu, kao ni podaci o njihovim biografijama.

Ono što definitivno znam – kada upišete ime i prezime tog čovjeka i ako ga nigdje ne nađete i ako ga nigdje nema, znači bježite od njega, vrlo je jednostavno”, smatra Mulić-Čorbo.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije