Kako je Turkey postala Turkiye: Zašto bh. političari koriste ovaj naziv?

0
Radiosarajevo.ba
Kako je Turkey postala Turkiye: Zašto bh. političari koriste ovaj naziv?
Anadolija / Ilustracija

Donedavno Turkey-Turska promijenila je zvanični naziv države u Turkiye.

'Turkiye' će se koristiti u svim državnim aktivnostima, ne samo unutar te zemlje već i na međunarodnoj sceni, u odnosima sa drugim državama i međunarodnim institucijama, organizacijama i na stranim jezicima.

Proces promjene imena iz Turkey u Turkiye započeo je u januaru 2022. godine.

Suljagić odgovorio Dodiku: "Kapije mezarja i Memorijalnog centra Potočari će biti zatvorene 2. maja"

Suljagić odgovorio Dodiku: "Kapije mezarja i Memorijalnog centra Potočari će biti zatvorene 2. maja"

Kampanja je, kako je zamišljeno, trebala da na međunarodnim platformama ojača identitet Republike Turske.

Nekoliko mjeseci nakon što je kampanja "Hello Turkiye" postala viralna i poprimila globalan utjecaj, Mevlut Cavusoglu, ministar vanjskih poslova Turske, početkom juna, uputio je pismo generalnom sekretaru UN-a Antoniju Guterresu sa zahtjevom da se ime države iz "Turkey" promijeni u "Turkiye".

Ujedinjene nacije su prihvatile zahtjev Ankare, te je promjena imena stupila na snagu odmah po primitku pisma.

Zašto su promijenili ime

Naziv koji je se na engleskom jeziku koristio za Tursku - Turkey, u prijevodu označava ćurku odnosno pticu koja je najpoznatija po tome što se u Sjedinjenim Američkim Državama pečenjem označava Dan zahvalnosti.

Za predsjednika Turske, Recepa Tayyipa Erdogana novi naziv predstavlja kulturu, civilizaciju i vrijednosti turske nacije na najbolji način. Dakle, Međunarodne organizacije su sada dužne da koriste naziv Turkiye.

Upotreba Turkiye kod bh. političara

Prihvatanjem zahtjeva Ankare u UN-u i Europskim institucijama promijenilo je i upotrebu naziva 'Turkiye' u brojnim zvaničnim istupima državnika, šefova diplomatija na domaćoj i međunarodnoj diplomatskoj sceni i njihovim službenim sastancima i razgovorima.

Tako je Bisera Turković, ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine, u svom obraćanju prilikom sastanka sa šefom turske diplomatije Mevlutom Cavusogluom koristila naziv 'Turkiye'


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije