Kako je Sarajevo branilo Divjaka: "Jovo, Jovane, čaršija je uz tebe"

0
Radiosarajevo.ba
Kako je Sarajevo branilo Divjaka: "Jovo, Jovane, čaršija je uz tebe"
Arhiv / Protesti podrške Jovanu Divjaku 2011. godine

General Armije RBiH Jovan Divjak bio je poseban čovjek, voljeli su ga mnogima, a nažalost bilo je i onih kojima je smetao. Danas se opraštamo od njega i prisjećamo njegovog lika i djela.

Divjak je za Sarajlije bio Valter, koji je ovaj grad branio i čvrsto stajao na strani istine, znanja, pravde, čovjeka i tolerancije. 

Svoju podršku Sarajlije, ali i svi poštovaoci lika i djela Jovana Divjaka pokazali su 2011. godine kada su dva dana zaredom izašli na ulice Sarajeva, okupili su se ispred Ambasade Austrije, jer je nepravedno uhapšen Divjak na teritoriji Austrije. 

Zanimljivo je da su mnogi bh građani i ispred Ambasade Republike Austrije u Berlinu izašli u znak protesta.

Podsjećamo, poručivali su:

"Jovo, Jovane čaršija je uz tebe"

„Dajemo podršku našem generalu koji je dao podršku opstanka Bosne i Hercegovine. Mi njemu sada dajemo podršku, jednostavno uzajamno vraćamo šta se može učiniti za Bosnu.

„Sada je nažalost došlo vrijeme da njega hapse i presrećuju u Evropi. Mislimo da to nije uredu, jer sve što je o Dobrovoljačkoj rečeno, rečeno je u Hagu. Gospodin Divjak je bio tamo i oslobođen je svih optužnica. Ovo je politička igra Srbije.“

„Smatram da je ovo licemjerno i užasno!“

„Nemamo državu, ništa nemamo! Sada nas hapse po Evropi, a on je bio naš Valter, on je branio Sarajevo.“

Austrijsko pravosuđe 29. jula 2011. odbacilo je optužbe i zahtjev Srbije za izručenje Jovana Divjaka koji je tog dana i pušten na slobodu. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije