Kako je Nijemac Hans-Jörg postao Enes i oporučio da ga pokopaju u Bosni

0
Radiosarajevo.ba
Kako je Nijemac Hans-Jörg postao Enes i oporučio da ga pokopaju u Bosni
FOTO: Arhiv / Kako je Nijemac Hans-Jörg postao Enes

Stanovnike Gornjeg Vakufa-Uskoplja prije nekoliko dana iznenadila je donekle osmrtnica da će 9. jula biti obavljeni dženaza i ukop 68-godišnjeg Enesa Hans-Jörg Fridricha iz Hamburga.

Dženaza je zaista obavljena na mezarju u mjestu Duratbegović Dolac, nedaleko od Gornjeg Vakufa-Uskoplja.

Iza Enesa Hans-Jörga ostali su supruga Hafiza, šurijak Rasim, prijateljica Halida i ostala rodbina i prijatelji.

Životnu priču Enesa Hans-Jörga i to kako je jedan Nijemac izrazio želju da po islamskim propisima bude dostojno ispraćen s ovog svijeta upravo u srednjoj Bosni, ispisao je Isak ef. Ahmetović.

"Rahm. Enes Hans-Jörg Fridrich rodio se u Njemačkoj u kršćanskoj porodici, tako se i odškolovao i odrãstao sve dok se nije upoznao i oženio sa jednom muslimankom iz Gornjeg Vakufa. Sa njom u braku je prihvatio i vjeru Islam. Zadivljen postulatima vjere Islama i onim sto ova vjera objašnjava šta se dešava sa insanom nakon njegove smrti, napisao je i testament u kojem je o/poručio da posle njegove smrti, bude po islamskim propisima ukopan u Bosni, tačnije u mezarju džemata Duratbegović Dolac, MIZ G. Vakuf, gdje su ga mnoge džematlije tog kraja, samo po dobru poznavali", napisao je ef. Ahmetović.

Brojni su na društvenim mrežama uputili riječi podrške porodici povodom smrti Enesa Hans-Jörga.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije