Kako je logoraš Alija Lizde u logoru HVO-a plakao za Draženom Petrovićem

3
Radiosarajevo.ba
Kako je logoraš Alija Lizde u logoru HVO-a plakao za Draženom Petrovićem
Screenshot / Kako je logoraš Alija Lizde u logoru HVO-a plakao za Draženom Petrovićem

Sutra, 07. juna 1993. navršit će se 28 godina kako je u automobilskoj nesreći na autocesti u blizini njemačkog grada Ingolstadta poginuo je košarkaški as Dražen Petrović, jedan od najboljih košarkaša i uopće sportista s ovih prostora.

Toga dana hrvatska reprezentacija je, vraćajući se sa kvalifikacijskog turnira u poljskom Wrocławu, sletjela u Frankfurt odakle je trebala nastaviti prema Zagrebu.  

Po Dražena je u Frankfurt automobilom stigla djevojka Klara Szalantzy te su se njih dvoje, u pratnji turske košarkašice i Klarine prijateljice Hilal Edebal, zaputili u smjeru Münchena.

Tamnocrveni Volkswagen Golf II, kojim je upravljala Szalantzy, se u 17 sati i 20 minuta velikom brzinom zaletio u tegljač koji se u pokušaju zaobilaženja neočekivano usporenog vozila zanio na skliskom asfaltu, probio zaštitnu barijeru i prednjim dijelom završio u pretjecajnom traku suprotnog dijela autoceste.

Dražen, koji je spavao na suvozačkom mjestu i nije bio vezan sigurnosnim pojasom, od siline udarca preminuo je na mjestu događaja.

U trenutku pogibije imao je samo 28 godina. 

Novinar iz Mostara Alija Lizde za tu informaciju je saznao u logoru Hrvatskog vijeća obrane u Ljubuškom.

Iako u neizvjesnosti, da li će i sam preživjeti, logoraš Alija je cijeli taj dan kad je čuo za Draženovu pogibiju preplakao.

Inače, Alija Lizde je uhapšen 9. maja 1993. kada su snage HVO-a i HV-a izvršile prvi napad na Mostar.

Istraživač, publicista i autor dokumentarnih filmova Avdo Huseinović donosi razgovor sa Lizdom u kojem se na nevjerovatan način prepliću dvije stvarnosti, te pobjeđuje čovjekoljublje.

Pogledajte isječak iz intervjua Avde Huseinovića sa Alijom Lizdom:

 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije