Kako je britanski BBC opisao bosansko tradicionalno jelo ćeteniju

Radiosarajevo.ba
Kako je britanski BBC opisao bosansko tradicionalno jelo ćeteniju
Foto: Haris Čalkić / Pravljenje ćetenije
Bosanka Azemina Ahmedbegović (53) voli zime, ne samo zbog snijega već i zbog činjenice da, dok je odrastala u Visokom, u njenom djetinjstvu dešavalo se mnogo događaja.

Upravo bi zimi najčešće njena rodbina i prijatelji svratili da pojedu ćeteniju, tradicionalno bosansko slatko jelo napravljeno od šećera, brašna i limuna, piše britanski BBC u svojoj reportaži.

Ćetenija je jednostavna po sastojcima ali je komplikovani napraviti. Zahtjeva mnogo ruku i koordiniran timski rad ključan je da bi ćetenija ispala dobra.

BBC-evi novinari sijelo prevode kao “tradicionalni bosanski sjedeći dernek”.

Pravljenje ćetenije - undefined

Pravljenje ćetenije        Foto: Haris Čalkić

“Oni koji bi došli kod mojih roditelja na sijelo, učestvovali bi u pravljenju ćetenije. Nakon što se spremi tijesto, nekoliko osoba učestvuje u spravljanju ćetenije, ili pak svira tradicionalnu muziku, pjeva ili pleše. Lakše je tako prebroditi zime”, prisjeća se Azemina Ahmedbegović.

Mnogo zima je prošlo od tada, a danas Ahmedbegović živi u Gračanici u sjeveroistočnoj Bosni sa svojom porodicom.

U međuvremenu sijela i grupne aktivnosti poput spravljanja ćetenije zamijenili su televizori i internet u mnogim bosanskim domaćinstvima.

Ljudi koji još uvijek organiziraju sijela, kao Azeminina sestra u Visokom žive daleko od Azemine. Njeni prijatelji u Gračanici ne znaju mnogo o ćeteniji, jer se ona i ne spravlja u drugim dijelovima Bosne. Zbog toga je Azemina Ahmedbegović odlučila ih naučiti kako da ćeteniju naprave.

Njene prijateljice bile su oduševljene pravljenjem ćetenije pa su joj predložile da organizuje javni performans pravljenja ćetenije kroz udruženje žena “Gračaničko keranje”.

Iz naših domova, pravljenje ćetenije donijeli smo na ulice”, kaže Ahmedbegović i dodaje da je sretna što održava tradiciju živom.

Pravljenje ćetenije - undefined

Sijelo tokom kojeg se sprema ćetenija   Foto: Haris Čalkić

Osim “Gračaničkog keranja” i druga udruženja počela su organizirati pravljenje ćetenije širom Bosne. Pravljenje ćetenije praćeno je tradicionalnom sevdah muzikom i tradicionalnim nošnjama, kao dio bosanskog kulturnoj naslijeđa, prenosi BBC.

Kulturna asocijacija “4T” iz mjesta Tarevci kod Gradačca je jedna od takvih organizacija.

Predsjednik asocijacije “4T” Mustafa Mustajbegović ponosan je što je savladao vještinu spravljanja ćetenije u mladosti. Sada ima 63 godine i ovu tradiciju prenosi na mlađe generacije.

Njegovo udruženje organiziralo je 15 takmičenja nazvanih “Ćetenijada” u Tarevcima, dok su tri organizirana u glavnom gradu BiH Sarajevu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije