Kafedžić: Hakeri ne odustaju, jutros oko šest imali smo već pet napada na Registar

N. Ka.
Kafedžić: Hakeri ne odustaju, jutros oko šest imali smo već pet napada na Registar
Arhiv / Ilustracija

Ured za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom Kantona Sarajevo u saradnji sa Misijom OSCE-a u BiH jučer je predstavio Registar zaposlenih u javnom sektoru na području KS.

Odmah nakon objavljivanja stranica je jako često bila "nedostupna", odnosno nije radila.

Premijer Kantona Sarajevo, Edin Forto kazao je da su u početku mislili da dolazi do smetnji zbog prevelikog broja ljudi, ali su poslije dobili informacije da se radi o hakerskim napadima.

Erduan Kafedžić, šef navedenog ureda, rekao je za Radiosarajevo.ba da se, nažalost, prvi hakerski napad na Registar desio odmah nakon što su stranicu zvanično pustili u rad.

"Nakon toga, u poslijepodnevnim satima, pokušavali su da uđu u samu bazu podataka, a ne da obore domenu. Jutros smo oko šest imali pet hakerskih napada, odnosno pokušaja da se sruši stranica", kazao je Kafedžić.

 KS dobio registar zaposlenih u javnom sektoru: "Protiv su razni centri moći"

Registar zaposlenih u javnom sektoru: Koliko zarađuju revizori, čuvari, glumci...

Svi napadi će biti prijavljeni policiji, istaknuo je Kafedžić i dodao da je to njihova obaveza jer se radi o vladinoj web stranici i strukturi Vlade KS-a.

"Mi nismo nikome oteli plate, objavili smo samo podatke. Ono što je interesantno je da imamo oko 800 hiljada zahtjeva za pristup, a negdje oko 33 hiljade korisnika, što je za kratko vrijeme ogromna cifra", kazao je Kafedžić i dodao:

"Ovakvi napadi nam daju podstrek da radimo još bolje i jače. Mogu da najavim proširenje oba registra, a dodat ćemo i nove registre. Nivo sigurnosti smo već podigli na viši nivo, tako da nastavljamo sa ovakvim radom", zaključio je Kafedžić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije