Kad mogu Istra ili Toskana, što ne bi mogla Hercegovina

Radiosarajevo.ba
Kad mogu Istra ili Toskana, što ne bi mogla Hercegovina
/ Foto: Ujedinjena Hercegovina

Kad mogu Istra, Toskana ili Provansa, zašto ne bi mogla Hercegovina? 

Ovako bi se mogao formulisati dugoročni projekat kojeg vodi organizacija Oxfam, u suradnji sa Ujedinjenom Hercegovinom i brojnim lokalnim proizvođačima, čiji je cilj je plasirati ovu regiju u destinaciju koja će goste privlačiti svojim prirodnim ljepotama, blagom klimom i vrhunskim delicijama i vinima. 

Na fotografiji: Ajna Galičić i Malka Alić 

Promocija eno-gastronomskog potencijala Hercegovine, koja ja ovog vikenda održana u sarajevskom ateljeu Figure, pokazala je najbolje što Hercegovina trenutno nudi - uključujući i muziku. Mario Knezović iz grupe Zoster, Atila Aksoy kompozitor i multiinstrumentalist, te kantautor Sanel Marić Mara pobrinuli su se za adekvatnu zvučnu podlogu. 

Brojni posjetitelji mogli su se uvjeriti u plemenite ukuse vrhunskih hercegovačkih vina, sireva i maslinovog ulja, a sve se zaokružilo i delikatnim kolačićima od lavande. 

Cilj Oxfama u zemljama jugoistočne Europe, gdje djeluje preko 10 godina,  je doprinos smanjenju siromaštva i poboljšanju života i uslova za život stanovništva u marginaliziranim ruralnim oblastima. 

"Imajući u vidu uspješan primjer iz Toskane, gdje je spoj poljoprivrede i turizma donio veliki ekonomski doprinos, odmah smo prepoznali skriveni eno-gastronomski  potencijal Hercegovine i počeli da maštamo zajedno sa našim lokalnim partnerima, o razvoju Hercegovine u tom smjeru sa ciljem da podržimo ruralno stanovništvo i poboljšamo njihove prihode", rekla je Ajna Galičić, projektna menadžerica talijanske organizacije Oxfam, koja je ovom je prilikom predstavila rad na unapređejnu ruralnih područja, kao i na promociji Vinske ceste Hercegovine

Prisutnima se obratila i Malka Alić, menadžerica specijalizirane sarajevske prodavnice hercegovačkih proizvoda Ujedinjena Hercegovina, rekavši: 

"Odgovornost za opstanak kvalitete i tradicije je zajednička, ona nam daje smisao života ovdje gdje živimo i reprezentativno nas predstavlja u svijetu". 

U našoj fotogaleriji pogledajte kako je bilo na promociji

 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije