Još jedna velika pobjeda: Investitoru odbijena dozvola za rad male hidroelektrane

1
Radiosarajevo.ba
Još jedna velika pobjeda: Investitoru odbijena dozvola za rad male hidroelektrane
Foto: Udruženje za Doljanku / Darko Rundek zasvirao

Udruženje 'Za Doljanku' Jablanica koje se bavi očuvanjem prirode i okoliša Bosne i Hercegovine, s naglaskom na područje Jablanice saopćili su javnosti da je Regulatorna komisija za energiju u Federaciji Bosne i Hercegovine konačno postupila po zakonu i da se sad čeka potez Federalne uprave za inspekcijske poslove.

U saopćenju za javnost Udruženje je obavijestilo da je Regulatorna komisija za energiju u Federaciji Bosne i Hercegovine (FERK) na sjednici održanoj 12.10.2023. donijela rješenje kojim se odbija zahtjev za izdavanje dozvole za rad za proizvodnju električne energije, kao i zahtjev za sticanje statusa kvalifikovanog proizvođača podnosioca zahtjeva 'EKO-VAT' d.o.o. Jablanica.

Ovim potezom je FERK konačno postupio u skladu sa zakonima što je rezultat dugogodišnje pravne borbe Udruženja građana 'Za Doljanku'.

Isak odgovorio Cvijanović: "Ženo s američke crne liste, poznata si kao političarka sklona lažima"

Isak odgovorio Cvijanović: "Ženo s američke crne liste, poznata si kao političarka sklona lažima"

Odbijanje dozvole za rad je uslijedilo nakon što je prošlog mjeseca Kantonalni sud u Mostaru posljednjom presudom poništio dozvolu za rad mHe 'Zlate' u Jablanici i naložio FERK-u da ponovi postupak.

Podsjećamo, Udruženje građana 'Za Doljanku' je prije tri godine pokrenulo pravni spor protiv rješenja kojim je Regulatorna komisija za energiju u FBiH (FERK) izdala dozvolu za rad firmi 'EKO-VAT' d.o.o. Jablanica.

Kantonalni sud u Mostaru je u obrazloženju svoje presude istaknuo upravo ona kršenja na koja je Udruženje od samog početka svoje borbe ukazivalo FERK-u i ostalim institucijama.

RIjeka Doljanka
Foto: Bistro.ba : RIjeka Doljanka

Dugogodišnja borba Udruženja 'Za Doljanku' za zaštitu rijeke Doljanke do sada je rezultirala sa ukupno šest presuda u korist Udruženja, a nadležne institucije imaju sve manje prostora zaobilaze zakone, a sada je konačno poništena i dozvola za rad mHe 'Zlate' nakon brojnih pokušaja da se njen rad legalizira nepostupajući po jasnim zakonima, a FERK više nije mogao pronaći načina da ponovno izda dozvolu za rad.

"Poručujemo da su ovo izuzetni iskoraci u našoj borbi za zaštitu rijeke Doljanke te pozivamo Federalnu upravu za inspekcijske poslove da izvrše nadzor i obustave rad mHe 'Zlate' zbog neposjedovanja dozvole za rad", napisali su u saopćenju.

Na kraju su se zahvalili USAID Bosnia and Herzegovina, Centru civilnih inicijativa (CCI) na pomoći koju pružaju udruženju kroz projekat 'Podrška građanima BIH u borbi protiv korupcije'.

"Ogromna podrška je od svih članica Koalicija za zaštitu rijeka Bosne i Hercegovine kroz sve ove godine", istaknuli su iz Udruženja građana 'Za Doljanku'.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije