Održan Simpozijum "Zdravo starenje"

0
Radiosarajevo.ba
Održan Simpozijum "Zdravo starenje"
Foto: Olimpijski komitet BiH / Simpozijum "Zdravo starenje"

U subotu, 30. septembra 2023. godine, u prostorijama Olimpijskog komiteta, održan je Simpozijum "Zdravo starenje".

Internacionalna akademija nauka i umjetnosti, pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo i u saradnji sa Evropskom asocijacijom profesora emeritusa, Univerzitetom u Sarajevu i Olimpijskim komitetom Bosne i Hercegovine, održala je Simpozijum povodom obilježavanja Međunarodnog dana starijih osoba sa ciljem promicanja održivog aktivnog starenja u zajednicama.

U skopu projekta Evropska sedmica sporta, koji finansra Evropska komisija, čiji je koordinator Ministarstvo civilnih poslova Bosne i Hercegovine, promovisali smo važnost inkluzije i aktivnog života svih dobnih skupina u sportske aktivnosti i njenu važnost za očuvanje zdravlja.

UK će glasati za rezoluciju o genocidu u Srebrenici: "Prozvat ćemo one koji se tome protive"

UK će glasati za rezoluciju o genocidu u Srebrenici: "Prozvat ćemo one koji se tome protive"

Simpozijum je otvorio ministar zdravstva Kantona Sarajevo, prof. dr. Haris Vranić, Predsjednik Internacionalne akademije nauka i umjetnosti u BIH, akademik Asim Kurijak, potpredsjednica Internacionalne akademije nauka i umjetnosti u BIH, profesor emeritus Halima Resić, a ispred Olimpijskog komiteta Bosne i Hercegovine, prisutne je pozdravio mr. sci. Rodoljub Petković, Predsjednik komisije za edukaciju OK BIH.

Akademik Asim Kurijak, je u svom predavanju istakao problematiku starenja u dinamičnom vremenu na svjetske tendencije starenja kao i na tendenciju starenja u Bosni i Hercegovini. "Prema podacima iz 2021. godine, stariji građani (preko 65 godina) čine preko 14% ukupnog stanovništva u BIH (...) pretpostavlja se da će se do 2050. godine udio starijih u ukupnoj populaciji povećati na preko 40%" rekao je.

Simpozijum
Foto: Olimpijski komitet BiH: Simpozijum "Zdravo starenje"

Starenje za sobom povlači određene socijalne, ekonomske, društvene i zdravstvene posljedice, zato je važno da što "zdravije starimo".

Halima Resić, članica Evropske asocijacije profesora emeritusa, je govorila o važnosti fizičke aktivnosti pacijenata sa hroničnom bubrežnom bolesti i samom značaju nefroaerobika. Kao komponente rehabilitacije, pored liječenja i medicinskog nadzora, u svom predavanju i kroz svoje izuzetno iskustvo u radu sa pacijentima je uputila na važnost zdrave ishrane i hidratacije, kao i prigodnih vježbi i psihološkog osnaživanja pacijenata za potpuni oporavak. "Vježbanje je izuzetno važno jer poboljšava mišićnu snagu, pokretljivost, opće fizičko stanje. Također, vježbanje pomaže u smanjenju neželjenih efekata tretmana kortikosteroidima."

Dekanesa Fakulteta zdravstvenih studija, prof. dr. Arzija Pašalić, je svoje predavanje fokusirala na važnost ishrane u starijoj životnoj dobi, u kojem je prisutnima pojasnila važnost svih mikro i makronutrijenata u dnevnoj ishrani.

Prof. dr. sc. Krešimir Galešić, je u svom predavanju govorio o ANCA vaskulitisu, bolesti starijih.

Akademik Osman Sinanović je govorio o neuropsihologiji starenja, te se osvrnuo na važnost socijalne interakcije u starijoj životnoj dobi. Na mladima ostaje da se više pobrinu da očuvaju zdravu životnu sredinu i okoliš jer zagađenje vazduha povećava rizik demencije, rekao je.

Simpozijum
Foto: Olimpijski komitet BiH: Simpozijum "Zdravo starenje"

Prof. dr. Zoran Milošević je predstavio knjigu autora dr. Roberta E. Riklija i dr. C. Džesa Jonesa Senior fitnes test u kojoj su sadžani efekti programiranog treninga snage na biomarkere zdravstvenog statusa i kvaliteta života žena treće životne dobi o kojima je govorio u toku svog predavanja.

Prisutni na ovom Simpozijumu su mogli kupiti ovu knjigu, te će prikupljena sredstva biti donirana gerontološkom centru.

Putem Zoom platforme, priključio se akademik prof. dr. Srđan Kerim koji je govorio o društvenoj funkciji zdravog starenja, te se osvrnuo, kao i jedan od prethodnih predavača na socijalni aspekt zdravog starenja.

Prof. dr. Sulejman Kendić i prof. dr. Adem Salihagić su u zajedničkom izlaganju govorili o fiziologiji i teoriji starenja. "Starenje je neizbježno, ali zaštita zdravlja starijih osoba glavni je pokazatelj napretka ili propusta u zaštiti zdravlja cjelokupnog stanovništva."

Akademik, prof. dr. Izet Rađo, Predsjednik Olimpijskog komiteta BIH u svom inspirativnom predavanju govorio je o transformacionim procesima u trećoj dobi. Istakao je da se važno baviti ne samo samim sobom nego je potrebno voditi brigu o umu, tijelu i duši, te da je i to svojevrsna vježba. Svoje predavanje je završio citatom Robina Sharme "Ako nemate vremena za vježbanje dok ste zdravi, onda ćete kasnije morati naći vremena za liječenje".

Na kraju Simpozijuma, održana je panel diskusija u kojoj su učestvovali Tomislav Cvitanušić, prof. dr. Milanko Mučibabić i Sejfo Šehović.

Simpozijum
Foto: Olimpijski komitet BiH: Simpozijum "Zdravo starenje"

Simpozijum smo završili, upravo izabravši ova tri panelista, kako bi na pravom primjeru pokazali šta znači zdravo i kvalitetno stariti.

Ovaj panel je sublimirao sve o čemu smo danas govorili, zaključio je akademik prof. dr. Izet Rađo.

Organizacijom Simpozijuma, Sarajevo i Bosna i Hercegovina se po prvi put pridružuju evropskim gradovima u obilježavanju i promociji ove društveno značajne oblasti.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Najnovije