Još jedna banka u BiH povećava kamatne stope na kredite, dali su i objašnjenje

3
F.V.
Još jedna banka u BiH povećava kamatne stope na kredite, dali su i objašnjenje
Foto: Dž.K./Radiosarajevo / Ilustracija

Nakon što je portal Radiosarajevo.ba prošle sedmice objavio informaciju da Raiffeisen i UniCredit banka povećavaju kamatne stope na kredite, da će se korekcije raditi za dio kredita veznih za Euribor i da će se kretati od 0,3 do 0,9 posto, u međuvremenu smo dobili informacije kako još jedna banka sa sjedištem u FBiH šalje obavijesti svojim klijentima o predstojećim većim ratama.

Riječ je, kako smo informirani, o Sparkasse Bank, koji već šalju obavijesti svojim klijentima o neophodnosti povećanja kamatnih stopa.

Ova informacija potvrđena je portalu Radiosarajevo.ba u bankarskom sektoru.

Tragom navedenih saznanja informacija kontaktirali smo i Sparkasse Bank, gdje su nam kazali:

„Kod kredita sa varijabilnom kamatom, banka prema redovnoj proceduri i ugovorima periodično usklađuje obračun kamatnih stopa sa referentnom kamatnom stopom Euribor, a koju utvrđuje Evropska centralna banka“, istakli su iz Sparkasse Bank.

Pojašnjavaju kako je Euribor usljed globalne ekonomske situacije i rastuće inflacije povećan.

„Time su sa obračunom nove stope 01.07.2022. automatski rasle kamate i rate na kredita u otplati našim klijentima. Koliko je to povećanje zavisi od toga da li je ugovorena kamatna stopa vezana za 6-mjesečni ili 12-mjesečni Euribor.

Ova promjena visine kamata i rata kredita u otplati je efekat povećanja referentne kamatne stope Evropske centralne banke, a ne odluke ili cjenovne politike naše banke“, poručili su iz ove banke.

Prema našim saznanjima, ove tri banke će zasad pristupiti korekciji kamatnih stopa. Za ostale koje posluju u FBiH u ovom trenutku nema takvih nagovještaja.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije