Jesu li COVID i rat u Ukrajini utjerali strah u kosti građana Sarajeva: Porasla potražnja za oružjem

5
A. Kapo
Jesu li COVID i rat u Ukrajini utjerali strah u kosti građana Sarajeva: Porasla potražnja za oružjem
Foto: Arhiv / Ilustracija

U Kantonu Sarajevo u posljednje tri godine rapidno je porasla potražnja za dobivanjem dozvole za nabavljanje vatrenog oružja, odnosno izdavanjem oružnog lista.

Zaključno sa prošlom godinom, skoro je utrostručena potražnja za ovim "komadom papira".

Prema zvaničnim podacima Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo (MUP KS), do kojih je došao portal Radiosarajevo.ba, 2019. godine fizičkim licima izdata su 874 odobrenja za nabavku vatrenog oružja i 942 oružna lista.

Tragedija: Nova teška nesreća na bh. putevima, poginula trudnica (28)

Tragedija: Nova teška nesreća na bh. putevima, poginula trudnica (28)

Interesiranje za oružjem počinje početkom pandemije, 2020. godine, kada je fizičkim licima izdato 1.418 odobrenja za nabavku vatrenog oružja i 1.320 oružnih listova, a već godinu kasnije, 2021. godine, ti brojevi iznosili su 1.638, odnosno 1.602.

Pomama za oružjem

Prava pomama uslijedila je prošle godine - 2022., kada je Rusija izvršila invaziju na Ukrajinu. Izdato je 2.268 odobrenja za nabavku vatrenog oružja i 2.057 oružnih listova!

Međutim, ovaj fenomen nije bio prisutan samo u bh. prijestolnici, odnosno u BiH. Slična situacija je zabilježena i u Europskoj uniji, pa i Americi. U SAD je pojavom koronavirusa porasla potražnja za oružjem. Amerikanci su 2020. godine objavili da je čak 3,7 miliona građana predalo zahtjev za tzv. "pozadinskom provjerom", odnosno provjerom imaju li pravo na kupnju oružja.

Ilustracija
Foto: Arhiv: Ilustracija

Dok nacije, poput Amerikanaca, bez pola muke nabavljaju oružje, kod nas se morate dobro "oznojiti". I - platiti. Postupak dobijanja odobrenja za nabavljanje vatrenog oružja i izdavanje oružnog lista regulisan je u skladu sa Zakonom.

Ko može dobiti dozvolu?

Oružje iz kategorije B se može nabavljati samo na osnovu odobrenja nadležne policijske uprave, a odobrenje će biti izdato samo u slučaju ispunjenja općih i posebnih uslova.

Opći uslovi su da ima opravdani razlog za nabavljanje oružja, da je lice navršilo 21 godinu života, da nije pravosnažno osuđeno za krivično djelo. Izuzetak je ukoliko je osuđen za krivično djelo protiv bezbjednosti javnog saobraćaja iz nehata koje za posljedicu ima tjelesnu povredu ili materijalnu štetu, odnosno za krivična djela u državi čiji je državljanin ili u kojoj ima prebivalište ili boravište.

Također, OsOba koja aplicira mora ispunjavati i uvijet da protiv njega u Bosni i Hercegovini nije potvrđena optužnica, niti da se vodi krivična istraga ili krivični postupak, osim za krivična djela protiv bezbjednosti javnog saobraćaja iz nehata koje za posljedicu ima tjelesnu povredu ili materijalnu štetu, odnosno za krivična djela u državi čiji je državljanin ili u kojoj ima prebivalište ili boravište.

Zločini bez kazne: Ubistva starice u Sarajevu i svjedoka u Velikoj Kladuši enigma za istražitelje

Zločini bez kazne: Ubistva starice u Sarajevu i svjedoka u Velikoj Kladuši enigma za istražitelje

To nije sve - takva osoba u posljednje dvije godine do dana podnošenja zahtjeva za izdavanje odobrenja za nabavljanje oružja ili od momenta vršenja provjera ne smije biti kažnjavana za prekršaj protiv javnog reda i mira s obilježjem nasilja, prekršaj propisan ovim zakonom ili prekršaj s obilježjem nasilja propisan drugim zakonom.

Navedeno je i da za takvu osobu ne smiju postojati druge okolnosti koje ukazuju da bi oružje moglo biti zloupotrijebljeno, a naročito - češće i prekomjerno uživanje alkohola, uživanje narkotičkih sredstava ili drugih omamljujućih sredstava, disciplinske povrede propisa o lovstvu i sportskom streljaštvu, kao i druge okolnosti koje lice čine nepodobnim za posjedovanje oružja.

Kada se radi o posebnim uvjetima, prije svega se misli na da je na zdravstvenom pregledu utvrđeno da je lice zdravstveno sposobno za držanje i nošenje oružja i da raspolaže tehničkim znanjem za pravilno rukovanje oružjem te da poznaje propise koji se odnose na držanje, čuvanje i nošenje oružja.

Šta kaže crna statistika: U BiH prošle godine počinjena 33 ubistva, među žrtvama tri bebe

Šta kaže crna statistika: U BiH prošle godine počinjena 33 ubistva, među žrtvama tri bebe

"Nadležna policijska uprava ovlaštena je u svako doba provjeriti ispunjavanje zakonskih uslova kod lica kojem je izdat oružni list za nabavljanje, držanje i nošenje oružja, ako sazna za okolnosti koje dovode u sumnju daljnje ispunjavanje tih uslova", pojašnjavaju iz MUP-a KS.

Drugim riječima, oružni list vam može biti oduzet u slučaju da prekršite spomenute opće uvjete.

"Nakon prijema rješenja kojim se odobrava nabavka vatrenog oružja, a koje važi šest mjeseci od izdavanja, fizičko lice u roku od osam dana od dana nabavljanja oružja, podnosi pisani zahtjev za registriranje oružja i izdavanje oružnog lista nadležnoj Upravi policije", naveli su iz MUP-a KS u odgovoru na upit portala Radiosarajevo.ba.

Svrha nabavke oružja

Pored svega navedenog u policiji će vas vjerovatno pitati i za razlog nabavljanja oružja.

"Fizičko lice ima opravdani razlog za nabavljanje oružja ukoliko želi oružje nabaviti u svrhu lične sigurnosti, lova, sporta ili kolekcionarstva. Također, ima opravdani razlog za nabavljanje oružja u svrhu lične sigurnosti, ukoliko učini vjerovatnim da bi mu mogla biti ugrožena lična sigurnost ili zbog drugih okolnosti", navode iz MUP-a KS.

Također, fizičko lice ima opravdan razlog za nabavljanje lovačkog oružja ukoliko je član lovačke organizacije i ukoliko ima položen lovački ispit što dokazuje uvjerenjem o članstvu u lovačkom društvu, članskom knjižicom i uvjerenjem o položenom lovačkom ispitu. Odobrenje za nabavljanje lovačkog oružja može se izdati i sportskim streljačkim organizacijama i njenim članovima radi upražnjavanja streljačkog sporta.

Ilustracija

Imaju i izuzetni slučajevi.

"Fizičko lice ima opravdani razlog za nabavljanje oružja ukoliko je oružje neophodno radi zaštite imovine, kao što je stado, usjevi i slično te ako se radi o oružju stečenom na osnovu naslijeđa", dodaju iz MUP-a KS.

Tehničko znanje i izuzeci

Neophodno je i da imate tehničko znanje za pravilno rukovanje za oružje kategorije B što podnosilac zahtjeva dokazuje potvrdom o položenom ispitu o poznavanju propisa koji se odnose na držanje, čuvanje i nošenje oružja koju izdaje komisija MUP-a KS.

Izuzetak su osobe koja obavljaju ili su obavljali poslove policijskog službenika, službenika sudske policije, službenika straže kazneno-popravnih ustanova, službenika obavještajno-sigurnosne agencije BiH, osiguranja lica i imovine, profesionalna vojna lica, rezervne vojne starješine i lica koja imaju ili su imala registrovano vatreno oružje.

Crne brojke saobraćajnih nesreća u BiH: U 2022. godini poginulo 216 osoba

Crne brojke saobraćajnih nesreća u BiH: U 2022. godini poginulo 216 osoba

Takve osobe su oslobođene obuke za pravilno rukovanje oružjem i obuke o poznavanju propisa koji se odnose na držanje, čuvanje i nošenje oružja, kao i druge osobe koja su kroz školovanje i druge vidove obuke osposobljeni za pravilno rukovanje oružjem i poznaju propise koji se odnose na držanje, čuvanje i nošenje oružja, što se dokazuje odgovarajućom ispravom nadležnog organa.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije