Jedna od tradicija Sarajeva: Da li znate za paklamu, hljeb bajramske sofre?
Ramazanski top je u ovoj godini posljednji put obilježio početak iftara u Sarajevu, a u nedjelju, 30. marta 2025. godine, muslimani u Bosni i Hercegovini i širom svijeta obilježit će Ramazanski bajram.
Tradicionalno, bosanska bajramska sofra obiluje specijalitetima domaće kuhinje kao što su dolme, pite, čorbe, baklave, kadaifi, te brojni drugi specijaliteti.
U Sarajevu, jedan od tradicionalnih dijelova sofre je i paklama, poznat i kao bajramski hljeb.
Mogući prekidi u snabdijevanju vodom: ViK najavio radove u 20 sarajevskih ulica
Okrugli hljeb sa izbočinom na vrhu, spravljeno je od klasičnog tijesta za hljeb, sa mlijekom umjesto vode, a prije pečenja se obilno posipa ćurekotom, od kuda potiče njegov neodoljiv miris.
Paklama je mnogo više od samog peciva, to je tradicija Sarajeva i čuvanje historije kulinarstva, ali i zajedništva karakterističnog za dane Ramazanskog bajrama.
Pucanj topa sa Žute tabije na Vratniku označio kraj posta i posljednji dan ramazana
U starim vremenima, paklama se pravila u kućama, a onda bi se nosila do obližnjih pekara radi boljeg pečenja u krušnim pećima.
Paklame se danas mogu naći tek u mahalskim pekarama, gdje se za Bajram nakon namaza stvore redovi čekajući vruću paklamu koja će krasiti bajramska jela.
Recept za paklamu nije moguće lako naći jer je
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.