Jedna od najstarijih džamija u Evropi izgrađena je na riječnom otoku kod Jajca

Radiosarajevo.ba
Jedna od najstarijih džamija u Evropi izgrađena je na riječnom otoku kod Jajca
Foto: Jajce Online / Džamija na riječnom otoku

Okružena smaragdnom Plivom, Carska ili Sultan Bajazidova džamija u Jezeru, udaljenom od Jajca desetak kilometara, i danas prkosi te svjedoči o prošlim vremenima ovog kraja.

Ovu džamiju na riječnoj adi sagradio je 1512. godine Sultan Bajazid II. Jezero je do pred Drugi svjetski rat imalo dvije džamije – Sultan Bajazidovu i jednu u naselju Lonići. No, obje su srušene, piše Jajce Online.

"Bila su to teška vremena, kako u materijalnom smislu, tako i zbog opstrukcije tadašnje vlasti, koje su nerado davale dozvole za gradnju. Teško se bilo odvažiti i staviti na čelo Odbora za gradnju, ali i tada je bilo hrabrih ljudi koji se nisu bojali ni neimaštine niti zatvora. Takav je bio Muhmed-beg Aganović, potomak begovske porodice iz Jezera. Vodeći akciju gradnje, uvijek je isticao da ne bi žalio umrijeti kada bi se ova džamija napravila.To se i dogodilo uoči samog otvorenja, a dženaza mu je bila sutradan, kada je bila i sama svečanost", govori šejh Ramiz ef. Bećirović, dugogodišnji imam u Jezeru te bivši glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Jajce.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije