Jedna od najstarijih autohtonih bosanskih kuća prkosno odolijeva zubu vremena

Radiosarajevo.ba
Jedna od najstarijih autohtonih bosanskih kuća prkosno odolijeva zubu vremena
Foto: Kameni spavač / Kuća Nurije Pozderca
Kuća Nurije Pozderca, jednog od najvećih cazinskih moćnika i najutjecajnijih ljudi s tih prostora, predstavlja simbol Grada Cazina i jednu od najstarijih autohtonih bosanskih kuća u BiH.

Kuća Nurije Pozderca je bosanski tip kuće, tzv. katne kuće s prepustom. Nalazi se u Cazinu, a proglašena je nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine.

Porodična kuća porodice Pozderac sagrađena je oko 1820. godine. Sagradio ju je Ahmet-aga Pozderac, cazinski beg, jedan od vođa otpora odlukama Berlinskog kongresa, inače otac Nurije i Hakije Pozderca.

Sama arhitektura objekta, raspored prostorija, kao i vrsta materijala koji je upotrijebljen prilikom njegove gradnje, kao i način obrade pojedinih dekorativnih elemenata skoro je identična objektu Eminagića konaka u Tešnju, što potvrđuje tvrdnju da je objekat podignut u prvoj polovini XIX vijeka.

Objekat je u toku Drugog svjetskog rata bio meta napada okupatorske vojske (italijanskih i ustaških vojnih formacija). Djelimično je ostao sačuvan namještaj (sećije) iz perioda prije Drugog svjetskog rata, ali sa vidljivim oštećenjima od metaka i gelera.

Proglašena je nacionalnim spomenikom BiH 2017.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije