Je li Ramuš Haradinaj žrtvovan?

Radiosarajevo.ba
Je li Ramuš Haradinaj žrtvovan?
Foto: Prishtina Insight / Ramush Haradinaj

Nakon što je kosovski premijer, Ramuš Haradinaj, u petak iznenada podnio ostavku, u regionalnoj javnosti se nametnulo pitanje pozadine ovog iznenadnog poteza inače agilnog političara.

Piše: Faruk Vele

Službeno, kako navode kosovski mediji, Haradinaj je dobio poziv od strane Kancelarije specijalnog tužioca u Hagu. No, pitanje koje provijava jeste da li je samo to razlog ovakve prilično šokantne odluke.

Ramush Haradinaj - undefined

Foto: Prishtina Insight: Ramush Haradinaj

Protiv podjele

Naime, Haradinaj je poznat kao veliki protivnik ideje o podjeli Kosova i politike razgraničenja, suprotno stajalištima Hašima Tačija, predsjednika Republike. Tačijev stav prešutno su podržavale i neke velike sile.

 Edi Rama - undefined

FOTO: EPA:  Edi Rama

Podsjetimo, Haradinaj je u maju ove godine izjavio da postoji osnovana sumnja da su kosovski predsjednik Hašim Tači, albanski premijer Edi Rama i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić sa šeficom evropske diplomatije Federikom Mogerini razgovarali o podjeli Kosova.

Precizirao je tada da nema ništa lično protiv Mogerini kada je riječ o dijalogu, ali „da se protivi promjeni granice jer to pitanje od značaja za budućnost građana Kosova“.

Zanimljivo je da odluka o ostavci dolazi u istoj sedmici kada je u Beogradu boravio francuski predsjednik Emmanuel Macron. Tom prilikom je obznanjena francuska promjena stava u pogledu regionalnih podjela. Naime, suprotno ranijim stavovima, beogradski mediji su ovaj put naveli, pozivajući se na izvore iz Jelisejske palate, da službenom Parizu ne smeta razmjena teritorija ili promjena linije razgraničenja ukoliko se Srbija i Kosovo o tome dogovore i to prihvate svi u regiji.

Također, Haradinaj se opirao zahtjevima Amerike za ukidanje taksi Srbiji i BiH od 100 posto. On je izjavio da voli Ameriku, ali da taksa na proizvode iz Srbije neće biti ukinuta, uprkos Washingtonu.

Analitičar i advokat, te nekadašnji poznati kosovski političar, Azem Vllasi, kaže za Radiosarajevo.ba da za sada treba prihvatiti objašnjenje i razloge koje je sam Haradinaj iznio za svoju ostavku.

Azem Vlasi - undefined

Foto: Arhiv: Azem Vlasi

„Dakle, pozvan je od Specijalnog sudskog vijeća, odnosno Tužiteljstva da bude saslušan kao osumnjičeni u vezi događaja iz vremena rata. A nije u redu da u tom svojstvu tamo ode kao premijer već samo kao građanin. Sasvim je drugo ako bi bio pozvan kao svjedok. Da li se iza toga krije još neki razlog, to se može razumjeti nakon što on bude tamo saslušan, a i od daljnjeg razvoja događa posebno u vezi sa sankcijom na uvoz robe iz Srbije sa taksom od 100 posto i idejom o korekciji granica koju on energično odbacuje“, kazao nam je Vllasi.

Igre velikih

Indikativno je da je Haradinaj ponovo meta provjera nakon što je već jednom oslobođen za ratne zločine.

„Inače, u vezi sa događajima iz vremena rata, Haradinaj je već bio procesuiran pred Međunarodnim sudom za ratne zločine u Jugoslaviji i pravomoćno oslobođen u nedostatku dokaza. Teško je povjerovati da ima novih dokaza koji bi ga teretili a da tada nisu bili poznati“, zaključio je Vllasi.

Da li je Haradinaj žrtvovan da bi se realizirali takvi planovi u regionu (tim prije jer priče o Hagu stoje dosta neuvjerljivo), a što bi itekako moglo da ima posljedice po Bosnu i Hercegovinu, pokazat će skoro vrijeme.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije