Migracije / Jagma za radnicima na Jadranu: Konobari, kuhari, sladoledžije najtraženiji

17. 05. 2019. u 08:04:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 28

Konobari, kuhari, barmeni, sobarice i sladoledžije su po svemu sudeći najtraženija i najatraktivnija zanimanja na jadranskom primorju ovog ljeta budući da primorske zemlje vape za sezonskom radnom snagom koja će prema postojećim procjenama u najvećem broju slučajeva stići iz Srbije. A plate idu i do 2.000 eura, koliko bi mogli ovog ljeta mjesečno da zarade kuvari.

Radnici će imati priliku da ovog ljeta debelo napune svoje novčanike budući da su Hrvatska i Crna Gora u velikom škripcu sa brojem radnika, te će prema ocjenama stručnjaka otvorene radne pozicije u najvećem broju slučajeva biti popunjene srpskim radnicima.

Predviđanja za profit u sezoni koja je pred nama, međutim, nisu najsjajnija, jer kako pišu pojedini tamošnji mediji, rezervacija na jadranskom primorju je mnogo manje nego lani, čak za 15 odsto, ali uprkos tome, zahtjevi za zapošljavanjem ugostiteljskih radnika su prilično veliki.

Hrvati sezonci u Irskoj, a Srbi u Hrvatskoj

Situacija na hrvatskom primorju je najkritičnija, jer kako navode pojedini njihovi mediji, veliki broj Hrvata odlazi na sezonske poslove u Irsku, dok u Hrvatsku dolazi veliki broj ljudi sa Balkana.

Kuhari najviše nedostaju Hrvatima

Sudeći prema trenutno dostupnim informacijama, Crnoj Gori, Hrvatskoj i Sloveniji su najpotrebniji kuhari, a potom pomoćnici kuhara, konobari i barmeni, dok je nešto manja potražnja za sobaricama i hotelskim osobljem.

Kako do sezonskog posla na primorju?

Ne bi li na što lakši način povezali srpske radnike i poslodavce sa primorja postoje i specijalizovane agencije za zapošljavanje u primorskim ugostiteljskim objetima, ali postoje i sajtovi i forumi gdje su građanima dostupne neophodne informacije.

Kako pišu oni iskusni radnici, sezona počinje već u maju i traje do oktobra, te je neophodno prijaviti se ranije, ali moguće je svoju prijvu poslati i sada i raditi od kalendarskog početka ljeta do kraja sezone.

Prema informacija dostupnim na postojećim oglasima, u Hrvatskoj se u najvećem procentu traže iskusni glavni kuvari za čiji su mjesečni anagžman poslodavci spremni da izdvoje između 1.000 i 2.000 eura za mjesečni honorar.

Pozicije posla pomoćnog kuvara su takođe otvorene, a za seckanje, pranje namirnica i asistiranje glavnom kuvaru, radnici će dobiti 700 eura na mjesečnom nivou, koliko dobijaju i prodavci sladoleda u kioscima.

U ovoj sezoni se traži radnik više

Dodatna benificija zaposlenih na hrvatskom primorju je i to što poslodavci u najvećem broju slučajeva “sređuju” radne dozvole i obezbjeđuju svojim zaposlenim smještaj.

Crnogorski kafići i restorani biće ove sezone otvoreni za konobare čija će plata na osnovu oglasa biti između 400 i 500 eura, dok će oni koji uspiju da dobiju posao kuvara primati 1.500 eura.

Slovenija trenutno potražuje za kuvarima za čiji su mjesečni angažman radi da izdvoje oko 1.500 eura uz obezbjeđen smještaj i jedan odbrok.

Zahtjevi poslodavaca

Za sve sezonske poslove u ugostiteljskim objektima širom Jadrana neophodno je prethodno iskustvo, jer poslodavci u oglasima najčešće traže da su njihovi budući zaposleni radili već minimum dvije godine.

Takođe, jako je bitno da potencijalni kandidati koji rade sa gostima znaju engleski jezik, dok je na crnogorskom primorju stavka plus ukoliko potencijalni kandidati za posao govore i ruski jezik.

Hrvatima najpotrebniji sezonski radnici

Upravo zbog ekonomske migracije kojoj su izloženi Hrvati ovoj zemlji u sezoni nedostaje oko 70.000 radnika od kojih se oko 15.000 radnih mjesta predviđa za ugostiteljstvo i turizam.

Na crnogorskom primorju ove godine nedostaje 20.000 radnika, dok Slovenija traga za 5.000 radnika koji bi popunili prazna radna mjesta u ljetnjoj sezorni, piše srpskainfo.com.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA