Iznajmiti ili kupiti: Koliko košta vaša savršena vjenčanica

S. Dž.
Iznajmiti ili kupiti: Koliko košta vaša savršena vjenčanica
Pronašli ste nekoga s kim želite provesti ostatak života i planirate vjenčanje uskoro ili u toku godine, pred vama je sada mnogo posla ukoliko želite svadbu – organizacija, planiranje i mnoštvo izbora.

Skoro svaka buduća mladenka najviše pažnje posveti onome što će obući na dan vjenčanja. Ukoliko ste pristalica tradicionalnih vjenčanja ili ste o tome maštali kao tinejdžerka, vaš izbor je zasigurno bijela vjenčanica.

Veliki je broj salona vjenčanica u Bosni i Hercegovini koji mogu ispuniti vaše želje. Vjenčanice možete iznajmiti, uglavnom i kupiti, a uz njih dobivate i popratnu opremu. U cijenu vjenčanica u svakom salonu ulaze i dva hemijska čišćenja, ostalo zavisi od ponude.

Kako je iznajmljivanje vjenčanica postalo trend, i to skup trend, odlučili smo uporediti cijene iznajmljivanja i kupovine vjenčanica u gradovima Bosne i Hercegovine.

Ekskluzivni salon vjenčanica Hill's iz Sarajeva vjenčanice iznajmljuje po cijenama od 300 do 850 KM, a prodaje od 1.200 do 3.000 KM. Te cijene zavise od dizajnera koji je radio vjenčanice, potvrdila je za Radiosarajevo.ba Adna Vatrić, vlasnica salona. Uz vjenčanicu mladenke dobivaju i veo, krunicu, marame za šerijatsko vjenčanje i bolero. Kako se salon nalazi u vlasništvu hotela Hill's i hotela Hollywood, ukoliko vjenčanje organizirate upravo u njihovim salama, na vjenčanice možete dobiti popust od 40 posto. U salonu rade i svadbene revere koji koštaju od 0,5 KM do 1,3 KM.

Iznajmljivanje vjenčanica u salonu Mirsen košta od 100 do 400 KM, a kupovina od 500 KM pa dalje, potvrdila je za Radiosarajevo.ba zaposlenica Edina Bublin. U ponudu je, također, uključena sva popratna oprema. Njihov salon koji se nalazi na Ilidži nudi i dekoracije za vjenčanja po povoljnim cijenama: od 0,80 do 1,5 KM koštaju cvjetići za svatove, a dekoracije za automobile koštaju od 25 do 60 KM.

Salon Midena na Ilidži vjenčanice iznajmljuje od 200 do 700 KM, ali i prodaje s maksimalnom cijenom do 1.800 KM, potvrdila nam je Enisa Korjenić, vlasnica salona. Uz njih, također, možete dobiti svu popratnu opremu, bez cipela, te hemijsko čišćenje. U salonu prodaju i svadbene cvjetiće po cijenama već od 0,8 pfeninga, a bidermajere već od 30 KM.

Cijene u sarajevskim salonima vjenčanica su paprene. Vjenčanicu ćete nositi samo jedan dan, a za nju ćete dati skoro pola jedne prosječne plaće u Bosni i Hercegovini. Ako budete imali sreće da vam se svidi povoljnija haljina.

Nerijetko se mladenke iz Sarajeva, ali i iz drugih bh. gradova, odluče otići van svoga grada kako bi pronašle povoljniju vjenčanicu za svoj dan.

Dovoljno je da iz Sarajeva odete do Kiseljaka, gdje vjenčanice možete iznajmiti po cijeni od 50 do 450 KM u salonu Arijana. Uz vjenčanicu dobivate i kompletnu opremu, potvrdila nam je vlasnica salona Arijana Ivičević.

U Vitezu već 20 godina posluje salon vjenčanica Bijela dama gdje možete izabrati vjenčanicu po cijeni od 200 do 950 KM, a uz koju možete dobiti sve što možete zamisliti na sebi, prema riječima vlasnice Spomenke Marković. U salonu nude i prodaju vjenčanica Eddy K i La Sposa čija se cijena može popeti do vrtoglavih 6.000 KM, ali nude i prodaju nošenih vjenčanica sa popustom od 30 posto. Kada su u salonu rasprodaje, vjenčanice se mogu iznajmiti po cijenama od 200 do 400 KM, a kupiti za 300 do 700 KM.

Salon 'Rahela' u Zenici nudi kompletan asortiman za vjenčanja. Cijene iznajmljivanja su od 150 do 1.000 KM, a stariji modeli mogu se naći na rasprodaji po cijenama od 200 do 500 KM. Dalila Husika, radnica u salonu, preporučila nam je bogatu popratnu opremu koja ulazi u cijenu vjenčanice: tijara, veo, kišobran sa čipkom, marame za šerijatsko ili crkveno vjenčanje, šeširić i rukavice. Sve po želji, kaže Delila, koja je ujedno i krojačica, stoga u salonu nude i usluge prekrajanja. Ono što ih razlikuje od drugih salona je to što prodaju i iznajmljuju odijela i frakove za mladoženje. Odijela koštaju 300 KM, a frakovi se mogu iznajmiti već za 150 KM. U salonu nude i svadbene revere po cijeni već od 65 pfeninga.

U mostarskom salonu La Perla Sposa naveli su nam da se cijene vjenčanica kreću od 600 do 1.500 KM.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije