Izdato upozorenje: Zrak u Sarajevu je ponovo “nezdrav”

Radiosarajevo.ba
Izdato upozorenje: Zrak u Sarajevu je ponovo “nezdrav”
Foto: Dž. Kriještorac/Radiosarajevo.ba / Zagađenje zraka u Sarajevu

U posljednjih nekoliko dana, oprema za praćenje kvalitete zraka u sklopu kompleksa Ambasade SAD u Sarajevu bilježi znatno povišen nivo finih čestica u zraku (takozvanih PM 2,5 jer su u opsegu manje ili jednake promjeru od 2,5 mikrona), navodi se na Facebook stranici Ambasade SAD u Sarajevu.

Također i prema podacima Eko akcije, večeras je u Sarajevu u 19 sati izmjereno značajno zagađenje zraka.

Od četiri mjerne stanice, najlošije je bilo večeras na Otoci (193 indeks kvalitete zraka), zatim slijedi Ambasada SAD (170), Ilidža (132) i Bjelave (64).

Mjerenje - 28. oktobar u 19 sati - undefined

Foto: Screenshot: Mjerenje - 28. oktobar u 19 sati

Prema rezultatima mjerenja zrak u Sarajevu okarakterisan je kao “nezdrav”, a izdato je i upozorenje.

“Moguća je pojava pojačanih simptoma i intenziteta bolesti kod osoba s bolestima srca i disajnih organa, poput astme. Svi ostali bi mogli početi osjećati negativan učinak zagađenja na zdravlje. Sljedeće grupe trebaju smanjiti bilo kakve fizičke aktivnosti: plućni i srčani bolesnici, trudnice, djeca i starije osobe. Produžena ili veća naprezanja tokom boravka vani trebali bi izbjegaqvati i svi ostali”, navodi se u upozorenju.

Mjerenje - 28. oktobar u 19 sati - undefined

Foto: Screenshot: Mjerenje - 28. oktobar u 19 sati

Dakle vazduh u Sarajevu je zagađen i nezdrav - mjerenja indeksa kvaliteta vazduha već premašuju dozvoljene vrijednosti. Što smo bliže zimi i sezoni dugotrajne magle, zagađenje će biti sve češća tema u javnosti i medijima.

Ali, hoće li biti u fokusu nadležnih ili ćemo i ove godine imati scenarije kao i prethodnih?

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije