Društvene mreže pune kandidata: Evo kako reaguju građani BiH

3
E. M.
Društvene mreže pune kandidata: Evo kako reaguju građani BiH
Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba / Predizborna kampanja

Bosna i Hercegovina ušla je jučer u najneobičniju predizbornu kampanju, u vrijeme kada se bilježe crni rekordi po broju zaraženih i umrlih od koronavirusa, ali i uvode nove mjere.

Podsjetimo, dan prije početka izborne kampanje Krizni štab KS donio je naredbu da svi na otvorenom moraju nositi maste, te da se ograničava broj ljudi na 30 u zatvorenom i 60 u otvorenom prostoru.

Svakako će ovo značajno utjecati na kampanju, ali i izbore jer nikome nije jasno, pa ni Centralnoj izbornoj komisiji, na koji način će se vršiti glasanje uz to poštujući sve epidemiološke mjere.

Podsjetimo, lokalni izbori zakazani su za 15. novembar, a ove mjere na snazi su do 31. decembra.

Na političkim subjektima zahtjevna je zadaća kako zadobiti naklonost birača u specifičnim okolnostima.

Izbori su raspisani za 54 općinska vijeća u Federaciji BiH, 56 skupština općina u RSj, kao i za 120 načelnika općina u BiH. Ovjereno je 30.809 kandidata, a na ovogodišnjim izborima sudjeluju ukupno 543 politička subjekta, i to 129 političkih stranaka, 262 neovisna kandidata.

Jasno je da će veći dio predizborne kampanje biti okrenut društvenim mrežama i medijima, a ne direktnoj komunikaciji s biračima na terenu kroz organiziranje skupova.

Društvene mreže od jučer su preplavljene porukama kandidata za prijatelje, braću, kumove, rođake, komšije koji uz, uglavnom, fotošopirane fotografije plakata nastoje dobiti što više glasača.

Naravno, specifično za naš narod, rame uz rame s kandidatima, pojavili su se i duhoviti komentari.

"Ovim putem želim obavijestiti porodicu, prijatelje i poznanike da se nisam i nikad neću kandidirati niti na predstojećim opcinskim izborima, niti na bilo kojim drugim", "Ne znam šta će ovi kandidati raditi preostalih 30 dana kampanje", "Svi moji prijatelji na Facebooku kandidati su na izborima", neki su od komentara korisnika društvenih mreža.

Ima i onih koji poručuju da ćemo "lakše ćemo predeverati koronu nego ove predizborne kampanje".

Ima i onih kritički nastrojenih.
"Kandidati za izbore da nauče nadležnosti, na nivou mjesne zajednice se ne odlučuje o visini penzije, nema nivou općine se ne odlučuje o radu Kliničkog centra, ali valda kakvi kandidati takvi i glasači", komentar je jednog od korisnika Facebooka.
Jedna korisnica Twittera kritizirala je slogane i plakate stranaka.

"Kad vidim slogane i akcije, zaista poželim da vidim te ljude što im kreiraju i osmišljavaju kampanju", napisala je ona.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije