Lijepa vijest / Iz zatvora izlazi borac koji je osuđen zbog tri metra drva

27. 12. 2019. u 08:00:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Fikret Dedić iz Bužima, koji je prije nešto više od mjesec i pol osuđen na šest mjeseci zatvora jer je posjekao tri metra drveta za ogrjev, biće pušten na slobodu nakon što je nedavno donesena presuda da mu se preostala zatvorska kazna zamijeni novčanom, pišu Nezavisne.

Ermin Karić, predstavnik Udruženja građana za bolji Sanski Most, koji je organizovao prikupljanje novca za porodicu Dedić, rekao je da je već uplaćen traženi iznos od 12.900 KM na račun budžeta FBiH.

Općinski sud u Bosanskoj Krupi je uvažio molbu Dedića da mu se preostali dio zatvorske kazne u trajanju od četiri mjeseca i devet dana preinači u novčanu.

„Radosni smo što je donesena ovakva presuda i smatramo je našom pobjedom. Nemamo sumnju kako je ona donesena nakon velikog pritiska javnosti koji se stvorio u ovom slučaju iako je s ovolikim novcem porodica Dedić mogla riješiti brojne životne probleme", istakao je Karić za Nezavisne.

Podsjetio je da su zahtjeve za pomilovanje slali i na adresu predsjednika FBiH Marinka Čavare.

Dodao je da su se dobri ljudi širom regiona organizovali i prikupili značajnu pomoć za porodicu Dedić, a kupljena im je i jedna krava.

„Radujemo se Fikretovom izlasku na slobodu, jer je zatvor na njega ostavio posljedice, prije svega na njegovo fizičko zdravlje“, kazao je Karić.

Dedić je posjekao nepuna tri metra drva u državnoj šumi i zbog toga osuđen na šest mjeseci zatvora. On je rekao da je to učinio da se njegova porodica ne bi smrzavala, a i inače su u lošoj egzistencijalnoj situaciji.

Zagrljaj oca i kćerke rasplakao BiH: Bivši borac odlazi u zatvor zbog "krađe" drva

Fotografija na kojoj se oprašta od kćerke uoči odlaska u zatvor postala je viralna, obišla društvene mreže te izazvala gnjev i zaprepaštenje mnogih.

Jedini izvor prihoda za ovu porodicu je mjesečna pomoć u iznosu od 50 KM, koju Dedić dobija na ime ratne invalidnine, s obzirom na to da je nekoliko puta ranjavan u ratu.

KOMENTARI (2)