Sarajevo / IZ u BiH: 10 hemodijaliznih aparata bh. kliničkim i zdravstvenim centrima

23. 11. 2019. u 13:08:00 Fena

Shares: 61

Vakufska direkcija Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini u saradnji s kuvajtskom Fondacijom "En-Nedžat" donira 10 hemodijaliznih aparata kliničkim centrima i zdravstvenim ustanovama u BiH u vrijednosti od 200.000 KM.

Projekt će do kraja novembra biti proveden u dvije faze, u prvoj fazi će šest hemodijaliznih aparata biti podijeljeno kliničkim i dijaliznim centrima: Dom zdravlja Visoko, Kantonalna bolnica Zenica, Kantonalna bolnica Irfan Ljubijankić Bihać i Opća bolnica Tešanj će dobiti po jedan aparat, a Univerzitetski klinički centar u Tuzli dva aparata.

Projekt se realizira u svjetlu upozorenja medicinskih radnika i hroničnih pacijenata na objektivni nedostatak hemodijaliznih aparata u pojedinim centrima, njihovu starost i neispravnost.

Stručni saradnik za projekte Vakufske direkcije Asmir Neimarlija, direktor Fondacije "En Nedžat" Muhammed el-Ensari, pomoćnik direktora za medicinske poslove Kantonalne bolnice Zenica dr. Kasim Spahić i moderator Ismet Bećar, su na konferenciji za medije kazali da je cilj projekta podizanja svijesti unapređenja kvaliteta života hemodijazilnih pacijenata u BiH.

Zdravstvenim ustanovama u BiH, kako je kazao dr. Spahić, potrebni su aparati, a zanavljanje starih ide veoma sporo. Stoga će ova donacija aparata mnogo pomoći pacijentima koji život održavaju pomoću aparata, a u Zenici ih je više od 170.  

Za direktora Fondacije Muhammeda el-Ensarija projektom žele podržati zdravstvene ustanove u BiH, te da je donacija naroda Kuvajta skroman doprinos kojom žele pružiti podršku pacijentima i građanima BiH.

hemodijalizni_aparati_fena_03.jpg - undefined

Muhammed el-Ensari (Foto: Fena)

Kazao je da će projekt biti nastavljen u zavisnosti od potreba i zahtjeva zdravstvenih ustanova.   

Prva hemodijaliza u BiH, kako je podsjetio Ismet Bećar, bila je obavljena u KCSU Sarajevo 1970. godine i u kontinuitetu se radi do danas. Tokom opsade Sarajeva izuzetnim angažmanom ljekara obvaljan je hemodijalizni tretman uprkos nestanku struje, vode i potrošnog materijala za dijalizu.

"Danas su uslovi mnogo povoljniji, a hemodijalizni tretman jednako je važan za stotine hroničnih hemodijaliznih pacijenata u BiH. Njima ovakvi projekti znače život", zaključio je Bećar.

Još četiri hemodijalizna aparata će biti osigurana i tokom naredne godine će biti dodijeljeni zdravstvenim ustanovama.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA