Iz OHR-a za Radiosarajevo.ba: O zatvaranju Ureda ne odlučuju bh. političke stranke

E. H.
Iz OHR-a za Radiosarajevo.ba: O zatvaranju Ureda ne odlučuju bh. političke stranke
Foto: Radiosarajevo.ba / OHR

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da su potpisnice jučerašnjeg Sporazuma o formiranju Vijeća ministara BiH, saglasne da bude ukinut Ured visokog predstavnika (OHR).

Izetbegović, Dodik i Čović potpisali Principe za formiranje vlasti

Podsjećamo nakon što je jučer postignut sporazum SNSD, HDZ i SDA da za 30 dana bude formirano Vijeće ministara BiH, Dodik, koji je i lider SNSD, rekao je da bi niz projekata trebalo da bude deblokirano, među kojima su najvažnije evropske integracije.

Put ka evropskim integracijama nije upitan. Mi sa novim Savjetom ministara dobijamo novu dinamiku kojom ćemo kod zemalja članica EU u narednom vremenu obezbjeđivati saglasnost za to da za BiH bude dat status kandidata”, rekao je Dodik na konferenciji za novinare u sjedištu RS u Istočnom Sarajevu.

Također i Lazar Prodanović, poslanik SNSD-a u Domu naroda Parlamenta BiH, komentarisao konačni dogovor o formiranju vlasti na državnom nivou.

Kada je u pitanju ukidanje nadležnosti OHR-a kazao je kako je ostalo još mnogo koraka da se uradi:

Dugo godina je odnos SNSD-a prema ovom pitanju jasan. Drago nam je da su koalicioni partneri prihvatili ovo. Ono što nam preostaje je da ispunimo određene uslove, jer samo ukidanje OHR neće zavisiti samo od naših zahtjeva nego i praktičnih koraka koji će dovesti BiH što je moguće prije u status kandidata EU”.

Za komentar pitali smo i sam OHR:

“OHR pozdravlja jučerašnje potpisivanje principa za formiranje vlasti, te se nadamo da će ti principi rezultirati brzim imenovanjem Vijeća ministara BiH. Također se zahvaljujemo specijalnom predstavniku EU Wigemarku na njegovim naporima. Nadamo se da će jednako brzo uslijediti formiranje vlasti na preostalim nivoima vlasti”, kazao je za Radiosarajevo.ba glasnogovornik OHR-a Mario Brkić.

Lideri stranaka sastali se sa Wigemarkom - undefined

Foto: HDZ BiH: Lideri stranaka sastali se sa Wigemarkom

Dodao je da što se tiče zatvaranja OHR-a, pozdravljaju činjenicu da su se politički lideri složili da će aktivno raditi na stvaranju uslova za tranziciju OHR-a.

U tom smislu, valja napomenuti da je na Vijeću za provedbu mira, Vijeću sigurnosti UN-a i na visokom predstavniku da procijene jesu li ispunjeni uslovi za gašenje OHR-a. Međutim, to gašenje je eksplicitno uslovljeno pozitivnom procjenom političke situacije u BiH zasnovanom na punom poštivanju Dejtona. Taj uslov je eksplicitan i ne postoji način da se on zaobiđe. Stoga je najveći doprinos koji bh. politički lideri mogu dati odluci o ukidanju OHR-a prestanak sa destruktivnim politikama koje produbljuju podjele”, kategorični su iz OHR-a.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije