! / Hrvatska stranka: Nevjerovatno je da se sporazum trojke predstavlja kao veliki uspjeh

06. 08. 2019. u 17:10:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Nevjerojatno je da poslije toliko godina međunarodna zajednica zajedno sa domaćim političarima kao veliki uspjeh navode dogovorene principe za formiranje vlasti u BiH, navodi se u saopćenju Hrvatske stranke Bosne i Hercegovine.

Između ostalog navodi se obveza poštivanja Dejtonskog sporazuma, teritorijalnog integriteta BiH i princip vladavine prava te da se obvezuju na provedbu svih presuda kako domaćih tako i europskog suda za ljudska prava. Sasvim je normalno da se ovakve stvari poštuju jer svi su već od ranije preuzeli sve navedene obveze i tu ništa ne vidimo novoga”, pojašnjeno je.

Dodaje se da okarakterizirati ovaj sporazum kao veliki uspjeh je zapravo konačno priznanje vladajućih kako do sada nisu poštivali sve navedeno.

“Voljeli bismo da ovaj sporazum uspije, ali smo skeptici. Poučeni dosadašnjim iskustvima te ne ispunjenim obećanjima domaćih političara HS BiH izražava bojazan da će ovakav sporazum doživjeti neuspjeh i da će već na prvom izazovu odnosno prvom zavoju izletjeti sa euroatlantskog puta na koji se oni pozicioniraju samo preko principa ali ne i stvarne želje da se nešto promijeni”, zaključili su u HS BiH.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA