Sve više mališana obolijeva od nje: Istražili smo - šta je peta bolest i kako se prenosi?

2
N. Ć.
Sve više mališana obolijeva od nje: Istražili smo - šta je peta bolest i kako se prenosi?
Foto: Kreni zdravo / Peta bolest

Iako nije toliko proširena, u posljednje vrijeme sve je češća među mlađim pacijentima - a riječ je o tzv. petoj bolesti.

Eritema infekciozum (peta bolest) je virusna zarazna bolest čiji je glavni uzročnik parvovirus B19, a karakteriše je egzantemski osip, specifičan po crvenilu i blagom osipu. 

Peta bolest dobila je ovo ime jer je bila peta na popisu historijskih klasifikacija, kada su u pitanju uobičajene kožne bolesti kod djece, u vidu osipa.  

Stravična nesreća u BiH: Uslijed teških povreda poginula jedna osoba

Stravična nesreća u BiH: Uslijed teških povreda poginula jedna osoba

Najčešće se javlja kod djece uzrasta od pet do 15 godina, ali i kod odraslih osoba. 

O uzročnicima, prevenciji, i simpomima ove bolesti, razgovarali smo sa dr. Andreom Jurić, spec. epidemiologije.

Trajni bolovi 

"Peta bolest ili infektivni eritem je bolest koja je najčešća u dječijoj dobi do nekih 15 godina, iako je moguće da se javi i kod odraslih osoba. To je bolest koja 'sama prolazi' u 90 odsto i više slučajeva bez ikakvih komplikacija. Međutim, ima tendenciju da kod odraslih osoba, pogotovo onih sa oštećenim imunitetom izazove trajne atralgije / bolove poput ukočenosti zglobova i drugih komplikacija", navodi Jurić za portal Radiosarajevo.ba.

Ambulante u susjedstvu pune djece: Vratila se poznata zarazna bolest, evo kako da je prepoznate...

Ambulante u susjedstvu pune djece: Vratila se poznata zarazna bolest, evo kako da je prepoznate...

Kako se prenosi? 

Kada je peta bolest u pitanju, poseban oprez savjetuje se trudnicama, ističe naša sagovornica.

"Peta bolest je najopasnija kada se desi u trudnoći, odnosno na fetusu djeteta, u prva dva tromjesečja kada može izazvati smrt fetusa ili trajne defekte djeteta koje tek treba biti rođeno. Bolest se javlja u umjerenom klimatskom pojasu, sporadično, a sklona je da se pojavi svake tri do četiri godine u manjim epidemijama. Važno je istaći da se peta bolest prenosi kapljičnim putem, bliskim kontaktom. U takvim situacijama, savjetuje se boravak kući, da dijete ne ide u vrtić, a da odrasli izbjegavaju kolektivna okupljanja, kaže Jurić.

Uspostavljanje dijagnoze 

Najbolje rješenje je vađenje krvi, bez neke posebne terapije, navodi Jurić. 

"Opis koji se dobije po tijelu, dešava se u drugoj fazi bolesti. On se najčešće prvo pojavi na obrazima oboljele osobe, a zatim se širi, ali i ne mora na ostatak tijela. Također, istakla bih da je vrlo karakteristično da ga nikada nema po dlanovima i tabanima. Kod odraslih osoba, bolest može proći samo sa povišenom temperaturom i bolovima u zglobovima bez osipa. 

Što se tiče bolesti, možemo je dokazati vađenjem krvi, čijom slikom vidimo da je došlo do smanjenja broja crvenih krvnih zrnaca iz razloga što se virus  B19 replicira/duplicira u eritrocitima, tako da je to nabrži način kako da saznate imate li petu bolest", dodaje naša sagovornica.

Andrea Jurić
Foto: Privatni album : Andrea Jurić

Liječenje i terapija 

"U pravilu, za ovu bolest nema posebne terapije. Terapija je suportivna, što znači da ako postoji temperatura da je treba smanjiti, ako je upala treba gledati da je što prije spriječimo. Međutim, možee se desiti i da oboljele osobe imaju komplikacije, kao i kod većine virusnih infekcija, kao što su encefalitis, meningitis, hronična upala zglobova itd", ističe doktorica Jurić. 

Savjet roditeljima 

Peta bolest se može manifestovati kao "nevidljiva " sve dok se ne pojavi osip po tijelu, kaže doktorica Jurić, te savjetuje roditelje da budu na oprezu. 

"Važno je reći da je ovo nezgodna bolest samo iz jednog razloga, a to je da inkubacija bolesti traje od četiri do 20 dana. Inkubacija znači da je virus već u organizmu, a da vi nemate nikavu sliku o tome da je on već u vašem organizmu. Čovjek je infektivan dok god ne krene osip, što znači da je moguće divljanje bolesti (neprimjećeno) kroz populaciju. 

Ono što zabrinuti roditelji mogu da naprave, pogotovo ako dijete ima sideropeničnu anemiju ili bilo koje oštećenje imuniniteta (hronično), da dijete stave u izolaciju dok bolest ne smiri, te da prate tjelesnu temperaturu uz savjet porodičnog ljekara", zaključuje naša sagovornica.  

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije