Istražili smo: Kada će ponovo biti dostupna aplikacija za praćenje cijena goriva u FBiH?

7
N. Žunić
Istražili smo: Kada će ponovo biti dostupna aplikacija za praćenje cijena goriva u FBiH?
Foto: Radiosarajevo.ba / Benzinska pumpa / Ilustracija

Federalno ministarstvo trgovine je 2019. godine lansiralo aplikaciju 'FMT FBiH oil info', na kojoj su građani ovog entiteta mogli da prate kretanje cijena goriva. Ipak, u posljednjih nekoliko sedmica se ne može pristupiti ovoj aplikaciji.

Mnogobrojni stanovnici entiteta FBiH se žale od početka godine kako nemaju pristup ovoj aplikaciji, pomoću koje su mogli jednostavno provjeriti gdje mogu svoja vozila napuniti gorivom po najboljoj cijeni. Isto tako, mogli su pratiti i ako je cijena 'skočila' ili pala. 

Iz Federalnog ministarstva trgovine se nisu često oglašavali po pitanju statusa ove aplikacije. Samo je saopšteno, 16. januara, da je aplikacija 'pala' zbog promjena koje se rade. 

Prije 42 godine desila se jedna od najgorih avionskih katastrofa, poginulo 180 ljudi

Prije 42 godine desila se jedna od najgorih avionskih katastrofa, poginulo 180 ljudi

"Kako se radi o zastarjelom sistemu Federalno ministarstvo trgovine odlučilo se za nabavku novog softvera i izradu nove aplikacije kako se ne bi ubuduće dešavalo da korisnici zbog tehničkih problema budu uskraćeni za uslugu. 

Prateći korake u digitalizaciji kao i nove standarde u poslovanju, u fazi smo implementacije novih funkcionalnosti, prebacivanje na nove i brže servere kako bi korisnicima olakšali i omogućili bolje uvid u kretanje cijena naftnih derivata.

Aplikacija za praćenje cijena goriva u BiH nedostupna korisnicima: Otkriven razlog zbog čega

Aplikacija za praćenje cijena goriva u BiH nedostupna korisnicima: Otkriven razlog zbog čega

Molimo privredne subjekte koji radi evidentiranja dostavljaju Federalnom ministarstvu trgovine obavijesti o promjeni cijena i marži (OPC i OPM obrasci) da postupe u skladu sa tačkom 5. Uputstva o načinu, sadržaju i rokovima dostave obavještenja o promjeni cijena i marži pojedinih proizvoda i usluga ('Službene novine Federacije BiH', broj 20/19), i Ministarstvu dostave obrasce OPC i OPM putem faksa do 13:00 sati radnog dana koji prethodi početku primjene novih maloprodajnih cijena, odnosno marži, odnosno na OPC i OPM obrascu koji je sastavni dio navedenog Uputstva."

Od ovog saopštenja je prošlo mjesec dana, a ministarstvo se nije dalje oglašavalo. Zbog toga je (opravdana) ljutnja građana rasla, imajući u vidu da je bilo za očekivati da će nova aplikacija biti dostupna u doglednom periodu, te da se iz ministarstva nije moglo doći do novih informacija.

Kako bi saznali zbog čega je došlo do zastoja, ekipa portala Radiosarajevo.ba kontaktirala je Ministarstvo trgovine FBiH s dva pitanja: Kada se očekuje objava nove verzije ove aplikacije, te koje promjene će se napraviti

Iz FMT je u srijedu, 14. februara, na naš upit odgovoreno: "Nova aplikacija je u izradi, u završnoj fazi. Očekujemo da će biti operativna naredne sedmice. Dan prije puštanja ćemo svakako obavijestiti medije."

Nažalost, nije odgovoreno pitanje o tome šta građani mogu očekivati od nove verzije aplikacije. Ipak, sigurno da mnoge raduje činjenica da će se uskoro ponovo moći pravovremeno informisati o cijenama goriva u ovom entitetu.

Ministar o aplikaciji FMT FBIH oil info: Građani FBiH uštedjeli 17 miliona KM

Ministar o aplikaciji FMT FBIH oil info: Građani FBiH uštedjeli 17 miliona KM

Inače, vrijedi spomenuti da je 2019. Federalno ministarstvo trgovine lansiralo aplikaciju 'FMT FBiH oil info', koju su mogli da koriste svi vlasnici pametnih telefona sa sistemom 'Android', a od 2020. godine i s operativnim sistemom iOS. 

Na ovoj aplikaciji su građani mogli pravovremeno pratiti cijene goriva na velikom broju benzinskih pumpi širom FBiH. Mnogi su nazvali ovo jednim od najboljih projekata jednog ministarstva u BiH. 

Prvi problemi počeli su krajem 2023. godine, kada su brojni korisnici počeli prijavljivati velike probleme u radu same aplikacije. Uskoro, početkom januara 2024. godine, aplikacija je u potpunosti nestala s Apple StoreaGoogle Play Storea, što je mnoge - naljutilo. 

Svojim saopštenjem objavljenim 16. januara FMT je 'kupio' strpljenje građana FBiH, ali veliki broj korisnika je saglasan da je skoro dva mjeseca predug period. 

Treba još dodati da su u međuvremenu korisnici 'prešli' na web-stranicu Nafta.hr gdje su nastavili da prate cijene goriva. Srećom, barem prema odgovoru na upit portala Radiosarajevo.ba iz FMT, uskoro će to ponovo moći raditi na aplikaciji koja dolazi iz Bosne i Hercegovine

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (7)

/ Povezano

/ Najnovije