Istražili smo: Da li su diplome Univerziteta u Sarajevu priznate u regionu?

5
N. Žunić
Istražili smo: Da li su diplome Univerziteta u Sarajevu priznate u regionu?
Arhiv / Ilustracija

Građani s diplomom Univerziteta u Sarajevu koji žele da rade u Hrvatskoj i Sloveniji ne mogu dobiti priznanje svojih diploma, a portal Radiosarajevo.ba je istražio kakva je situacija u drugim većim visokoškolskim institucijama u regionu. 

Kao "bomba" odjeknula je informacija kako se u Sloveniji i Hrvatskoj više ne radi redovna procedura priznavanja diploma iz Bosne i Hercegovine, koja je javnosti otkrivena u januaru ove godine. 

Ove dvije države kao razlog većeg broja problema navode netransparentan i neuređen obrazovni sistem u Bosni i Hercegovi. 

Doktorica Larisa Čorda: Zašto su emocije jako važne za plodnost

Doktorica Larisa Čorda: Zašto su emocije jako važne za plodnost

Što se tiče konkretno Hrvatske, presudna je bila i promjena zakona.

Kako piše portal Buka, u ovoj zemlji je važio "Zakon o priznavanju istovrijednosti stranih školskih svjedodžbi i diploma” iz 2004. godine. Pratio se i "Zakon o priznavanju inozemnih obrazovnih kvalifikacija", te naši studenti i radnici nisu imali nikakvih problema. 

Benjamina Karić nagradila najbolje studente UNSA
Foto: Twitter : Benjamina Karić nagradila najbolje studente UNSA

Međutim, sredinom prethodne godine na snagu je stupio novi "Zakon o priznavanju i vrednovanju inozemnih obrazovnih kvalifikacija", zbog čega je došli do problema s priznavanjem diploma iz Bosne i Hercegovine. 

Prema novom zakonu, Agencija za znanost i visoko obrazovanje Republike Hrvatske daje mišljenje o validnosti diploma koje dolaze u Hrvatsku iz inostranstva. 

Treba svakako spomenuti da njihovo mišljenje nije obavezujuće, ali da ga poslodavci mogu koristiti kako bi procijenili da li da nekog radnika sa stranom diplomom prime u radni odnos. 

Ekonomski fakultet Univerziteta u Sarajevu
Foto: EFSA: Ekonomski fakultet Univerziteta u Sarajevu

Veliki problem predstavlja i činjenica da BiH nije članica European Association for Quality Assurance in Higher Education, odnosno ENQA. To je isto tako naveden kao jedan od razloga što naši građani imaju problema u ove dvije zemlje, a specifično u Hrvatskoj. 

Svakako treba spomenuti i promjene u BiH vezane za visokoškolsko obrazovanje. Zastupnik u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Ilija Cvitanović (HDZ 1990) podnio je inicijativu za nužnim promjenama Okvirnog zakona o visokom obrazovanju u Bosni i Hercegovini. 

Cvitanović predlaže promjenu 53., 54. i 61. člana ovog zakona, te naglašava potrebu saglasnosti visokoškolskih ustanova u BiH s europskim standardima, što je prethodno podvučeno kao problem s individualnim slučajevima odbijanja diploma iz naše države u zemljama regiona.

Cijeli prijedlog možete vidjeti na linku OVDJE.

Ilija Cvitanović
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba: Ilija Cvitanović

Kako bismo vidjeli šta ovo znači za naše građane s diplomama sa Univerziteta u Sarajevu (UNSA), ekipa portala Radiosarajevo.ba kontaktirala je institucije u regionu koje se bave priznavanjem i nostrifikacijom diploma. 

Odgovor smo dobili iz Srbije, specifično iz ENIC/NARIC Centra, odnosno Agencije za kvalifikacije Srbije.

Oni su naveli kako se "nesmetano sprovodi proces priznavanja diploma stečenih na Univerzitetu u Sarajevu, imajući u vidu da je pomenuti Univerzitet na listi akreditovanih univerziteta."

SIPA danas "u lovu" zbog lažnih diploma: Uhapšeno 11 ljudi, otkriveno 165 hiljada maraka...

SIPA danas "u lovu" zbog lažnih diploma: Uhapšeno 11 ljudi, otkriveno 165 hiljada maraka...

Iz Hrvatske smo dobili detaljan odgovor koji se veže uz proceduru po već spomenutim novim zakonom.

Agencija za znanost i visoko obrazovanje Hrvatske nam je dala objašnjenje nove procedure koja se promijenila sredinom prošle godine. 

Ono što je svakako najbitnije sadržano je u ovom dijelu odgovora: "Postupak vrednovanja inozemnih visokoškolskih kvalifikacija koji od juna 2022. godine provodi Agencija za znanost i visoko obrazovanje ne podrazumijeva donošenje odluke o priznavanju, stoga informacija da se neke inozemne visokoškolske kvalifikacije stečene u Bosni i Hercegovini priznaju, odnosno ne priznaju u Republici Hrvatskoj nije tačna."

PMF Sarajevo
Foto: Facebook: PMF Sarajevo

Drugim riječima, Agencija za znanost i visoko obrazovanje nije tijelo koje odlučuje o priznanju diplome. Ono daje neobavezujuće mišljenje, i daje ga za svaki slučaj pojedinačno

Kako su nam dalje odgovorili: "Prestala je realizacija upravnog postupka priznavanja inozemnih visokoškolskih kvalifikacija u svrhu pristupa tržištu rada u području profesija koje nisu regulisane posebnim propisima te se uvela realizacija neupravnog postupka vrednovanja inozemnih visokoškolskih kvalifikacija na temelju kojeg Nacionalni ENIC/NARIC ured Agencije za znanost i visoko obrazovanje donosi neupravni akt – mišljenje o inozemnoj visokoškolskoj kvalifikaciji." 

U Hrvatskoj je, dakle, promijenjena cijela procedura priznavanja inostranih diploma. Njihovo tijelo, umjesto finalne odluke, postalo je savjetodavno, čije mišljenje nije moguće zakonski provesti kao pravilo. 

EFSA o nepriznavanju diploma visokoobrazovnih institucija iz BiH u inostranstvu

EFSA o nepriznavanju diploma visokoobrazovnih institucija iz BiH u inostranstvu

Ovaj odgovor pokazuje kako je informacija da naše diplome nisu priznate u Hrvatskoj nije potpuno tačna.

Moguće je da postoje slučajevi kada je Agencija za znanost i visoko obrazovanje dala negativno mišljenje za priznavanje diploma iz BiH, ali kao što je nama objašnjeno, radi se o individualnim slučajevima

Kontaktirali smo i univerzitete u glavnim gradovima našeg regiona. Odgovore smo dobili iz Beograda i Zagreba

Oba ova univerziteta potvrdili su da priznaju diplome s UNSA, kada prođu standardnu provjeru kroz koju prolaze drugi transfer studenti. 

Što se tiče Slovenije, dobili smo odgovor iz Ministarstva za visoko školstvo, znanost i inovacije. Prema njihovim riječima, zbog nejasnih informacija vezanih za akreditacije univerziteta u našoj zemlji, u oktobru 2022. godine obustavljeno je procjenjivanje naših diploma u Sloveniji. 

Kako su nam dalje rekli, trenutno su u procesu donošenja finalne odluke u vezi s procjenjivanjem valjanosti visokoškolskih diploma iz BiH. 

Treba još spomenuti kako smo kontaktirali agenciju za priznavanje diploma u Crnoj Gori, ali do završetka ovog teksta nismo dobili odgovor.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije