Stomatolog Adnan Ademović za Radiosarajevo.ba: Da li je tokom posta dozvoljen odlazak zubaru?

6
Dž. M.
Stomatolog Adnan Ademović za Radiosarajevo.ba: Da li je tokom posta dozvoljen odlazak zubaru?
Foto: Arhiv / Adnan Ademović, stomatološka intervencija

Ramazan je mjesec posta za muslimane. U ime Boga, oni se od izlaska do zalaska sunca odriču hrane i pića. Upravo iz tog razloga vrlo često se mnogi i pitaju da li je dozvoljeno imati stomatološke intervencije za vrijeme posta.

Na ovo pitanje za portal Radiosarajevo.baodgovorio je doktor stomatologije Adnan Ademović. 

"Tokom mjeseca ramazana mnogi pacijenti me pitaju da li je dozvoljena upotreba paste dok peru zube i da, dozvoljena je iako mnogi smatraju da je upotreba iste nepoželjna jer može pokvariti post ukoliko se desi da je progutamo", kazao je Ademović. 

Saša Magazinović dobio policijsku zaštitu

Saša Magazinović dobio policijsku zaštitu

Uz to, dodao je da je temeljno pranje zuba dozvoljeno i čak je to preporuka kako bi se spriječili kvarovi, te je dodao da je moguća i upotrebna zubnog konca kao i interdentalnih četkica.

"Trebamo prati zube dvije minute nakon iftara, a posebno nakon sehura. Hrana koja se nakuplja između zuba može uzrokovati neprijatan miris. Nakon toga, moramo oprati i jezik. Na ovaj način ćemo spriječiti loš zadah koje uzrokuju bakterije", dodao je doktor Ademović za portal Radiosarajevo.ba.

Stomatološke intervencije tokom posta

Kako tvrdi doktor stomatologije, mnogi pacijenti imaju strah od odlaska zubaru tokom ramazana jer ne znaju koje intervencije kvare post, a koje ne kvare. Upravo iz tog razloga oni izbjegavaju posjetu zubaru.

Kako je u razgovoru za portal Radiosarajevo.ba kazao Ademović, ovo je često greška kod pacijenata s obzirom na to da mnogi stomatološki zahvati ne kvare post.

"Stomatološke intervencije u većini slučajeva ne kvare post, to treba naglasiti, tako je naglašeno i u literaturi", pojasnio je naš sagovornik.

Kako je, također, naglašeno u literaturi, hitni slučajevi koji se mogu dogoditi kod stomatologa su: napadi astme, anafilaktički šok, epileptični napad, hipoglikemija ili sinkopa, odnosno kratkotrajni gubitak svijesti. U ovim slučajevima ono što se nalaže jeste davanje lijekova, kako bi se pacijentu spasio život. Ono što je opće poznato jeste da je prekid posta dozvoljen ukoliko je osobi koja posti život ugrožen.

Međutim, ono što je najveća dilema kada odlaze kod stomatologa jeste anestezija.

"Po pravilima, dozvoljno je ubrizgavanje lokalne anastezije čak iako postite, baš kao što je i većina intramuskularnih i intravenoznih injekcija dozvoljeno", dodao je Adnan Ademović.

Međutim, ovo nije pravilo kada su u pitanju hronični bolesnici.

"Ukoliko se radi o hroničnom bolesniku koji koristi redovnu terapiju, mnogo se stvari mijenja. Tu je, prije svega, potrebno da se pacijent posavjetuje prije same intervencije. On treba da obavijesti stomatologa o svom zdravstvenom stanju, kao i o činjenici da li posti ili ne", zaključio je za portal Radiosarajevo.ba doktor stomatologije Adnan Ademović.

Šta kaže Islamska zajednica

Kao što je mnogima već poznato, Islamska zajednica na svojoj zvaničnoj web stranici ima kutak gdje možete anonimno postaviti pitanje i dobiti odgovor. 

Na pitanje da li je dozvoljeno koristiti pastu za zube tokom posta, iz Islamske zajednice su odgovorili da jeste dozvoljeno, ukoliko se pasta za zube ne proguta, s tim da je poslanik a.s. preporučio da se ne pretjeruje sa ispiranjem grla i usta prilikom uzimanja abdesta, pa tako i sa ispiranjem zuba.

Pored toga, naglasili su i da su dozvoljene stomatološke intervencije sa i bez anestezije pod jedinim uslovom da se ništa od korištenog materijala ne proguta.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (6)

/ Povezano

/ Najnovije