Pravilna ishrana tokom ramazana: Ovih 10 savjeta će vam pomoći da jedete ispravno

0
Radiosarajevo.ba
Pravilna ishrana tokom ramazana: Ovih 10 savjeta će vam pomoći da jedete ispravno
Foto: Pixabay / Hurme

Ramazan je za vjernike islamske vjeroispovijesti najznačajniji mjesec u islamskom kalendaru. Muslimani taj period u godini provedu u postu, stoga je važno obratiti pozornost na zdavlje organizma. Dakle, kako možemo ostati zdravi u Ramazanu?

Evo 10 savjeta koji će vam pomoći da jedete ispravno tokom ramazana, piše OnePathNetwork.

1. Morate se hidratizirati!

Održavanje hidratacije je važno tokom ramazana, pogotovo jer se ne smije ništa piti tokom dana. Važno je piti najmanje dvije litre vode dnevno i druge tečnosti tokom suhura i iftara kako bi se osiguralo da tijelo ostane hidrirano. Ovo može biti posebno teško postići, pa nosite flašu vode na teraviju i popijte čašu ili 2 uz iftar ovog ramazana.

Intervju | Sergej Barbarez: Ne odričem se Džeke i Pjanića, želim graditi tim i na mladim igračima

Intervju | Sergej Barbarez: Ne odričem se Džeke i Pjanića, želim graditi tim i na mladim igračima

2. 'Gusta' hrana

Za vrijeme ramazana važno je odabrati hranu bogatu nutrijentima kako biste osigurali da vaše tijelo dobije potrebne vitamine i minerale, pogotovo jer jedemo rjeđe. Puno masti i malo izvora vlakana nije uvijek idealan iftar, jer vašem tijelu treba uravnoteženiji obrok. Supa od leće s rižom i hrskavom salatom je osvježavajuća opcija i mnogo hranljivija.

3. Ne vjerujte prerađenoj hrani!

Prerađenu hranu, kao što su zapakovane grickalice i kalorična hrana treba izbjegavati tokom ramazana. Ove vrste hrane često imaju mnogo kalorija, šećera i soli i nude malu nutritivnu vrijednost. Vrećica čipsa može biti brz i lak sehur u žurbi prije sabaha, ali nekoliko datulja je bolja opcija.

4. Složeni ugljikohidrati

Složeni ugljeni hidrati, kao što su integralne žitarice i mahunarke, daju trajnu energiju tokom dana. Uključivanje mahunarki kao što su grah i leblebije u vaš sehur omogućava trajni izvor energije tokom dana. Dodajte humus svom iftaru i uživajte u vlaknastoj dobroti.

5. Mast je zdrava

Zdrave masti, poput onih koje se nalaze u orašastim plodovima, sjemenkama i avokadu, važne su za cjelokupno zdravlje i mogu vam pomoći da se osjećate siti tokom cijelog dana. Pomažu u održavanju funkcije mozga i smanjuju rizik od hroničnih bolesti. Kriška tijesta s avokadom ili nemasnim organskim namazom od kikirikija je jednostavna, ali brza ideja za sehur, pa pokušajte!

6. U datuljama je!

Vlakna, koja se nalaze u voću, povrću i integralnim žitaricama, važna su za zdravlje probave i mogu vam pomoći da se osjećate siti tokom cijelog dana. Datulje su bogate vlaknima i preporučena hrana za sehur i iftar.

7. 'Preskakanje' sehura

'Preskakanje' sehura može dovesti do prejedanja kasnije za vrijeme iftara i može uzrokovati pad nivoa energije. Važno je da jedete dobro izbalansiran obrok za sehur koji će vam pomoći da ostanete puni energije tokom dana jer spriječava smanjenje fizičke performanse i kognitivne funkcije. Tokom učenja Kur'ana i namaza tokom dana, naša energija i fokus su samo neke stvari koje ne možemo da izgubimo.

8. Prejedanje na iftaru

Prejedanje na iftaru može uzrokovati probavne probleme i može dovesti do debljanja. Važno jesti polako i prestati jesti kada osjetite sitost. Ne nosite pun stomak na teraviju!

9. Zašećerena pića

Tokom Ramazana treba izbjegavati slatke napitke, kao što su gazirana pića i voćni sokovi. Zašto? Pa, jednostavno rečeno, povećanje nivoa šećera u krvi na iftaru nije prijateljski način da pozdravite prazan stomak nakon dana posta. Umjesto toga probajte ajran za osvježavajući mliječni napitak!

10. Umjerenost je ključna

Jesti premalo ili previše se ne isplati tokom Ramazana. Važno je uživati u hrani koju jedete, ali to činiti bez pretjerivanja. Zapamtite da je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao da je dovoljno da ljudsko biće pojede nekoliko zalogaja (Sunen Ibn Madže, 3349).

Dakle, ovo je 10 savjeta koji će vam pomoći da jedete ispravno ovog Ramazana! Ostati zdrav tokom Ramazana važan je i za fizičko i za duhovno blagostanje. Slijedeći ovih 10 savjeta o ishrani, možete osigurati da ostanete zdravi i puni energije tokom mjeseca ramazana. Zapamtite, ramazan je mjesec pun blagodati, ne samo za tijelo, već i za dušu!

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije