Semiri Musić u Prijedoru su ubijeni otac i brat: Još osjećam miris paljevine i krvi

1
Radiosarajevo.ba
Semiri Musić u Prijedoru su ubijeni otac i brat: Još osjećam miris paljevine i krvi
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Prijedorčanka Semira Musić pokazuje oca i brata koje je izgubila

U Velikom parku u postavljene su fotografije 3.176 Prijedorčana ubijeni tokom etničkog čišćenja devedesetih, među kojima je i 102 djece. Semiru Musić, majku, sestru, Prijedorčanku sreli smo na klupi ispred Velikog parka. Sjedila je sama, suznih očiju i pognutog lica.

Njena bol zbog gubitka oca i brata koji su ubijeni u Prijedoru bila je neizmjerna. U velikoj ispovijesti za Radiosarajevo.ba, Musić je govorila o bolnom iskustvu u kojem je izgubila svoje najmilije.

Živjela sam u Čarakovu. Moj brat i otac su ubijeni, kao i moj amidža i prve komšije. Slike zločinaca su u ovom parku. Moj brat je bio moj heroj. U mom selu je 500 ljudi ubijeno za jedan dan. Još uvijek osjećam miris paljevine i miris krvi“, kazala je u potresnoj izjavi Musić za Radiosarajevo.ba.

Dodaje kako nikad neće zaboraviti ono što se desilo tog maja 1992. godine...

Prijedorčanka Semira Musić pokazuje oca i brata koje je izgubila - undefined

Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba: Prijedorčanka Semira Musić pokazuje oca i brata koje je izgubila

„Bio je prelijep, sunčan dan. Tog dana moj brat je ubijen. Njegova glava je otišla na jednu stranu, a tijelo na drugu. Sve te stravičlne slike još uvijek nosim u svojoj glavi. Mog oca u našli u Tomašici u Prijedoru, zadnje tri kosti su nađene. Sve što mi Prijedorčani kažemo, to smo doživjeli, to je živa istina. Naša Srebrenica, cijela Bosna i Hercegovina je naša, a Sarajevo je moje u srcu“, kazala je Musić za Radiosarajevo.ba i pokazala stare, izblijedile fotografije svog oca i brata koje je nosila sa sobom.

Podsjetimo, Dan bijelih traka - 31. maj će i danas biti obilježen simboličnom mirnom protestnom šetnjom Prijedorčana kroz prijedorsko šetalište i na Gradskom trgu. Najavljeno je obilježavanje u cijeloj Bosni i Hercegovini, ali i mnogim gradovima širom svijeta.

Zločini u Prijedoru su počeli napadima srpskih snaga na bošnjačka naselja na Mataruškom brdu 22. maja, zatim napadima na Kozarac 24. maja te otvaranjem logora Keraterm, Omarska i Trnopolje između 26. i 30. maja.

Pogledajte:

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije